Ο ισχυρισμός της Σαουδικής Αραβίας ότι δύο πετρελαιοφόρα της έχουν υποστεί σαμποτάζ στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – χωρίς να δίνονται άλλες σαφείς λεπτομέρειες- θα μπορούσε να επιτείνει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και να αποτελέσει αφορμή για στρατιωτική δράση.

Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στη βρετανική «The Independent» ο Patrick Cockburn (*)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οποιαδήποτε επίθεση κατά της ναυτιλίας μέσα ή κοντά στο Στενό του Ορμούζ (κανάλι πλάτους 30 μιλίων στην είσοδο του Κόλπου) είναι πάντα σοβαρή, διότι είναι το πλέον στρατηγικό σημείο για το διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

Το περιστατικό του φερόμενου σαμποτάζ στις 06.00 το πρωί της Κυριακής παραμένει μυστήριο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φάλη, υποστηρίζει ότι η επίθεση «δεν οδήγησε σε απώλειες ή πετρελαιοκηλίδες, αλλά προκάλεσε δομική ζημιά των πλοίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεχόμενη ένοπλη δράση των ΗΠΑ ή των συμμάχων της εναντίον του Ιράν θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει αντίποινα του Ιράν στον Κόλπο κι αλλού στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν επανειλημμένα απειλήσει με πόλεμο το Ιράν ακριβώς την ώρα που οι οικονομικές κυρώσεις το έχουν πλήξει σοβαρά.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν από 2,8 σε 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τελευταίο έτος και είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πληθωρισμός στο Ιράν έχει φτάσει το 40% και οι υποσχέσεις της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας να επιτρέψουν στην Ισλαμική Δημοκρατία να αποφύγει κυρώσεις στο πετρέλαιο και το τραπεζικό της σύστημα δεν έχουν εκπληρωθεί. Την ίδια ώρα οι εμπορικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν επειδή παραβιάζουν τις αυστηρές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Έτσι το Ιράν παραμένει οικονομικά – αλλά όχι πολιτικά – απομονωμένο.

Η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας είναι επικίνδυνα θορυβώδης από τότε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πήρε στα χέρια του ουσιαστικά τη διακυβέρνηση, το 2015, ξεκινώντας τον πόλεμο στην Υεμένη, συλλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, φυλακίζοντας Σαουδάραβες επιχειρηματίες και πολιτικούς του αντιπάλους, για να βρεθεί κατηγορούμενος από το αμερικανικό Κογκρέσο ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι.

Ο πρίγκιπας έχει επιδείξει εξαιρετική εχθρότητα προς το Ιράν από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 33 μέλη της μειονότητας των σιιτών στις 23 Απριλίου, κατηγορώντας 11 εξ αυτών ότι ήταν κατάσκοποι του Ιράν. Η Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι ουδείς από αυτούς είχε δίκαιη δίκη.

Σε αυτήν την εξαιρετικά εκρηκτική ατμόσφαιρα, σχεδόν οποιοδήποτε περιστατικό – αληθινό ή ψευδές – όπως το μη επιβεβαιωμένο από ανεξάρτητες πηγές σαμποτάζ δεξαμενόπλοιων, θα μπορούσε να προκαλέσει τη σπίθα για να ανάψει ευρύτερη σύγκρουση.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
 

(*)Ο Patrick Cockburn είναι βραβευμένος ανεξάρτητος αρθρογράφος, ο οποίος ειδικεύεται σε αναλύσεις γύρω από το Ιράκ, τη Συρία αλλά και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή.

Γράφει στην «The Independent» από το 1990. Το 2014 πρώτος πρόβλεψε την άνοδο του ISIS.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης