Τι να κρύβεται, άραγε, πίσω από την οικειοθελή αποχώρηση του Κεμάλ Ντερβίς από την κούρσα διαδοχής στο ΔΝΤ; Κανείς δεν αμφισβητεί τα προσόντα του. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο Κεμάλ Ντερβίς, ο θαυματοποιός, είναι ο άνθρωπος ο οποίος ανέσυρε την οικονομία της Τουρκίας από τα τάρταρα και την ανέβασε στον παράδεισο της ανάπτυξης, με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 9%. Είναι 62 ετών, από τη ράτσα των Beyaz Turk, που σημαίνει «λευκός Τούρκος». Ανήκει δηλαδή στο 5% του 5% του τουρκικού πληθυσμού, στην ελίτ της Κωνσταντινούπολης, η οποία διαφεντεύει ακόμη τις τύχες αυτής της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κεμάλ Ντερβίς συμπεριλαμβάνεται στην ανώτατη ιεραρχία της διεθνούς τραπεζικής ελίτ. Εδώ και πολλά χρόνια στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μεταπήδησε στο γειτονικό κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτήν τη στιγμή θα ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν λόγω αδιαμφισβήτητων προσόντων και κυρίως λόγω της δυνατότητάς του να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά, ασυνήθης συμπεριφορά για έναν γραφειοκράτη σε αυτούς του διεθνείς θεσμούς.

Ωστόσο, η αντίπαλός του , η Κριστίν Λαγκάρντ, η ξερακιανή υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, διαθέτει ένα σαφώς ενισχυμένο πολιτικό προφίλ . Μετά και την ανεπίσημη μεν αλλά σαφή στήριξη του Βερολίνου, η Γαλλίδα πολιτικός μπορεί να είναι αισιόδοξη, όταν μάλιστα ο κ. Κεμάλ Ντερβίς κρατά καλά κρυμμένο ένα μικρό μυστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μικρή πικρή ιστορία

Ήταν ανώτερο στέλεχος στην Παγκόσμια Τράπεζα, όταν «έμπλεξε» σε μία ιστορία αγάπης και έρωτα με μία υφιστάμενή του. Αυτός ήταν, εκείνη την περίοδο, ανύπαντρος. Εκείνη όχι. Μία λεπτομέρεια που μετρά πολύ για τους ηθικολόγους της Ουάσιγκτον, οι οποίοι την ηθική την αντιλαμβάνονται ως «υποχρέωση» των άλλων. Ο δεσμός αυτός κράτησε μεν για λίγο, αλλά στην Αμερική τα πάντα είναι αποδεκτά, έως ότου αποκαλυφθούν. Τότε εκπίπτουν στην κατηγορία των αμαρτωλών πράξεων.

Τη σχέση αυτή επιβεβαιώνει ο Στανισλάς Μπαλσεράκ, οικονομολόγος, ο οποίος εργαζόταν εκείνη την εποχή στον ίδιο όροφο με τον προϊστάμενο και την προϊσταμένη.

Το «ερωτικό ολίσθημα» του Κεμάλ Ντερβίς, να τα φτιάξει με μία παντρεμένη, θα ήταν «πταίσμα» ενδεχομένως σε άλλες εποχές όπου δεν θα κυριαρχούσε το σκάνδαλο του Ντομινίκ Στρος-Καν. Σήμερα, μία τέτοια λεπτομέρεια στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ θα ήταν ένα όπλο πολλαπλής στόχευσης, κάτι σαν βόμβα διασποράς, με πολυάριθμα θανατηφόρα σφαιρίδια.

Το δράμα συνίσταται στο ότι η εν λόγω κυρία, η περιπεσούσα δηλαδή, εργάζεται πλέον στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου και έχει μετατεθεί. Κανείς στη γραφειοκρατία του οργανισμού δεν θα άντεχε, υπό τις σημερινές συνθήκες, και άλλους «ψιθύρους» στους αμαρτωλούς διαδρόμους του θεσμού. Αν η κυρία δεν ήταν παντρεμένη κατά την περίοδο του ηθικού ολισθήματος, κάτι θα μπορούσε να γίνει. «Προ πάντων η ηθική» που θα έλεγε και ο μακαρίτης Βασίλης Αυλωνίτης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ούτε αυτός ευχαριστημένος με τις εξελίξεις. Γνωρίζει τον Κεμάλ Ντερβίς εδώ και χρόνια, από το 2001, οπότε και ανέτειλε στην Τουρκία και την Ελλάδα ως «θαυματοποιός» και αυτός. Ο ένας στην Οικονομία και ο άλλος στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, παρέα με τον μακαρίτη πια αλλά συμπαθή ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, η καταγωγή του οποίου κρατούσε από τη Θεσσαλονίκη. Ο Κεμάλ Ντερβίς έκτοτε εκτελούσε (και αυτός) καθήκοντα ατύπου συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου για θέματα οικονομίας και διεθνών συσχετισμών. Αλλά, βλέπετε, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί (πάντα) να ξημερώσει, σύμφωνα με τις λαϊκές ρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης