Το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Μόσχας για την κατάσταση στον Καύκασο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενώ εντείνεται η ανησυχία για την κλιμάκωση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει κάθε πιθανότητα. Όλα θα ξεκαθαρίσουν προφανώς κατά τη διάρκεια της επείγουσας συνόδου της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα. Μια σύνοδο που συγκάλεσε ο πρόεδρος Σαρκοζί.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, απέκλεισε κάθε σενάριο εμπλοκής σε ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία. Παραδέχτηκε όμως ότι η κρίση θέτει τέλος στην ηρεμία που κυριάρχησε μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που σηματοδοτεί το τέλος της σχετικής ηρεμίας που επικρατούσε στην Ευρώπη και στις περί αυτήν περιοχές», μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είπε.
Εν τω μεταξύ, σε μια ακόμα προσπάθεια να βρεθεί λύση, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και ο Ρώσος ομόλογός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχαν τηλεφωνική συνομιλία για πάνω από μια ώρα για την κρίση στη Γεωργία. «Η ρωσική πλευρά τόνισε την ανάγκη εφαρμογής από την Τιφλίδα του τέταρτου σημείου της συμφωνίας Μεντβέντεφ-Σαρκοζί που προβλέπει την επιστροφή όλων των δυνάμεων της Γεωργίας στις αρχικές τους βάσεις», ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συζήτηση Σαρκοζί-Μεντβέντεφ.
Την ίδια ώρα, πλήρη στήριξη στο Κρεμλίνο προσφέρει η Λευκορωσία. O πρόεδρος της, Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών περιοχών από τη Γεωργία.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, που συνεδρίασε στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάμπε, κάλεσε τις δύο πλευρές να συζητήσουν τα προβλήματα και να προσπαθήσουν να βρουν λύση μέσω του διαλόγου.
Τέλος, το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας αλλά και εξαιτίας της παρουσίας των ρωσικών στρατευμάτων στο γεωργιανό έδαφος. Η διακήρυξη αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και η απόφαση για διακοπή ή όχι των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, αφορά αποκλειστικά την γεωργιανή κυβέρνηση.