Στα σχέδια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο εστιάζει η «Handelsblatt», σε δημοσίευμά της που φέρει τον τίτλο «Ένα ταμείο για δύσκολους καιρούς».
Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στο καυστικό χιούμορ του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας πως «ο Σόιμπλε είναι γνωστός για το καυστικό του χιούμορ. Κάποια μέρα θα του στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το ότι ανάγκασε τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, φέρεται να είπε την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική συγκέντρωση».
Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», «η διάσωση της Ελλάδας απασχολεί τον Σόιμπλε πάνω από επτά χρόνια, ενώ η χώρα της κρίσης αποτελεί θέμα και σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα».
Και τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης ετοιμάζει ο Σόιμπλε
Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί το 2018 εκ νέου βοήθεια, τότε ο Σόιμπλε προτίθεται να θέσει το τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης σε μια νέα βάση. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», «η διάσωση της Ελλάδας απασχολεί τον Σόιμπλε πάνω από επτά χρόνια»
Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε δείχνει να επιθυμεί να κρατήσει το ΔΝΤ μελλοντικά εκτός Ευρώπης και αντ’ αυτού να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Ο ρόλος του ESM στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη
Ο ρόλος του ESM δείχνει να απασχολεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών εδώ και καιρό.
Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που έδωσε στη «Stuttgarter Zeitung» εξειδίκευσε τα σχέδιά του λέγοντας: «Ο ESM θα πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη».
Αυτό δεν ισχύει μόνον όταν μια χώρα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, αλλά επίσης «όταν μια τραπεζική κρίση ή μια τεράστια φυσική καταστροφή οδηγούν μια χώρα στα όριά της».
Ανησυχία προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ
Με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Σόιμπλε προκάλεσε αρκετή ανησυχία. Έτσι, ο αρθρογράφος διερωτάται: «Οι φυσικές καταστροφές είναι ένας ευρύς όρος. Θα μπορούσε, δηλαδή, η Ιταλία με κάθε σεισμό να ζητεί χρήματα από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;».
Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα της «Bild», που υποστήριξε ότι ο Β. Σόιμπλε προετοιμάζει οικονομική βοήθεια για τις χώρες της νοτίου Ευρώπης από την πίσω πόρτα, πληροφορίες, τις οποίες διέψευσε όμως στο μεταξύ εκπρόσωπός του.
Τα σχέδια του Γερμανού ΥΠΟΙΚ δείχνουν περισσότερο προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Ο Σόιμπλε ελπίζει ότι ένα ισχυρό ΕΝΤ θα παρακολουθεί πιο ανεξάρτητα και συνεπώς πιο αυστηρά τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε. απ’ ό,τι η πολιτικοποιημένη κατά τον ίδιο Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ο Σόιμπλε εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να θεμελιώσει με την αναδιοργάνωση του ESM και έναν μηχανισμό για χρεοκοπίες κρατών στην Ε.Ε.».
Οι χώρες της νοτίου Ευρώπης ευελπιστούν να αποκτήσουν μέσω του Ταμείου ευκολότερη πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα
Σύμφωνα με τη «ΗΒ», «ο Σόιμπλε ερωτεύτηκε την ιδέα όχι μόνον για αυτόν τον λόγο. Η δημιουργία του ΕΝΤ θα ήταν δυνατή χωρίς μεγάλες αλλαγές των συνθηκών, για τις οποίες δεν υπάρχουν πλειοψηφίες στην παρούσα φάση. Εντούτοις μια τέτοια απόφαση θα έστελνε το μήνυμα ότι η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης προχωρά».
Σύγκλιση Μακρόν – Μέρκελ
Ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνει έτοιμος να πιέσει μετά τις γερμανικές εκλογές προκειμένου να γίνουν περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης.
Το Ταμείο είναι μια από τις ελάχιστες προτάσεις που βρίσκουν τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Γάλλου προέδρου όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.
Ποια η προσδοκία των χωρών του Νότου;
Οι χώρες της νοτίου Ευρώπης ευελπιστούν να αποκτήσουν μέσω του Ταμείου ευκολότερη πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα.
«Σίγουρα ο ESM δεν θα αναδιοργανωθεί έτσι ώστε να εγκρίνονται με το παραμικρό χρήματα του ΕΝΤ για μια χώρα» αναφέρει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:
«Έχουμε πάντα στο μυαλό μας να μην οδηγηθούμε σε μια κοινοτικοποίηση ρίσκων. Βέβαια, κάποτε όλοι πίστευαν ότι και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα οδηγούσε στην οικονομική πειθαρχία στην Ευρώπη. Επί χρόνια οι Νοτιοευρωπαίοι προσάρμοζαν το σύμφωνο, καταφέρνοντας να εξαιρούν συνεχώς δαπάνες από τα ελλείμματά τους. Στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ο κίνδυνος θα ήταν να εφευρίσκουν οι χώρες κάθε τόσο νέους δημιουργικούς τρόπους για να αποσπούν χρήματα».
Πηγή: Deutsche Welle, Handelsblatt