Ο πρόεδρος του Μαλάουι Πίτερ Μουταρίκα ανακοίνωσε την απόφασή του να εφαρμοστούν περιορισμοί στην κίνηση των προσώπων στη χώρα του για τρεις εβδομάδες από το Σάββατο, προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Ο περιορισμός ενδέχεται να παραταθεί πέραν της 9ης Μαΐου εάν το απαιτούν οι περιστάσεις» δήλωσε ο Μουταρίκα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του, προσθέτοντας: «Σας προτρέπω να τηρήσετε τα μέτρα».
«Σε όλες τις χώρες γύρω μας» συνέχισε ο πρόεδρος «καταγράφονται κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και χάνονται ζωές». «Αν δεν προσέξουμε» προειδοποίησε ο Μουταρίκα «στο Μαλάουι ενδέχεται να χαθούν ως και 50.000 ζωές· πρέπει να δράσουμε, τώρα».
Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έχουν δημοσιοποιήσει οι αρχές, στο Μαλάουι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 δύο άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 είναι 16 επισήμως.
Ο Μουταρίκα κήρυξε την 23η Μαρτίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακόμα διέταξε να κλείσουν τα σχολεία μέχρι νεοτέρας.
Ο αρχηγός του κράτους υπολόγισε χθες Τρίτη ότι το κόστος που θα έχει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα ανέλθει σε 200 εκατομμύρια δολάρια.
Το Μαλάουι συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, οι μισοί και πλέον (το 51,5%) από τα 17 εκατομμύρια κατοίκους του ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι περισσότερες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ανάμεσά τους η Νότια Αφρική, η Ανγκόλα και η Ζιμπάμπουε, ήδη εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, εν μέρει ή πλήρως. Έτσι χθες η κυβέρνηση στη Ναμίμπια παρέτεινε την ισχύ της εντολής της προς τους πολίτες να μείνουν σπίτι για δυόμισι εβδομάδες.
Σε καμία χώρα της περιφέρειας πάντως δεν καταγράφεται -μέχρι στιγμής- μεγάλος αριθμός ασθενών, πλην Νότιας Αφρικής (2.145).