Εν μέσω του πολέμου στην Ευρώπη και της οικονομικής ανάκαμψης της Βρετανίας από την πανδημία του COVID-19, ένα περίεργο φαινόμενο έχει δημιουργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς μεγάλος αριθμός συνταξιούχων επιστρέφουν ομαδικά στο εργατικό δυναμικό.

Οι εκτιμήσεις που έγιναν από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν ότι έχει σημειωθεί αύξηση 116.000 ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών στη Βρετανία που αναζητούν εργασία με πάνω από τους μισούς από αυτούς να είναι άνδρες άνω της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο Κρίστοφερ Μπρουκς, επικεφαλής του Policy στο Age UK, εξηγεί ότι τα φαινόμενα μπορούν εν μέρει να κατανοηθούν ως αντίδραση στον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που συνταξιοδοτούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφήνοντας το εργατικό δυναμικό μόνο για να επιστρέψουν αμέσως μετά, καθώς οι περιορισμοί για τον COVID-19 χαλαρώνουν στη Βρετανία και οι συνθήκες εργασίας επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Ωστόσο, αυτή η ανάλυση μπορεί να εξηγήσει μόνο εν μέρει αυτό το φαινόμενο. Σύμφωνα με τον Μπρουκς, «με τις πιέσεις του κόστους ζωής και το πολύ υψηλό κόστος ζωής που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, είναι πιθανό οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ​​και να χρειάζονται το εισόδημα από μισθωτή εργασία, καθώς η εργασία προσφέρει πολύ υψηλότερο εισόδημα από το να βασίζεσαι στις συνταξιοδοτικές παροχές».

Με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται στη Βρετανία τους επόμενους μήνες, υπάρχουν φόβοι ότι η κρίση κόστους ζωής είναι πιθανό να ενταθεί. Ορισμένοι οικονομολόγοι προτείνουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 15% στις αρχές του επόμενου έτους, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αναθεωρεί ήδη την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το ερχόμενο φθινόπωρο στο 13%, οδηγώντας πολλούς να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη της Βρετανίας από τον COVID-19 έχει αποδειχτεί από μόνη της άτονη. Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι αρνητική για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.  Τα εισοδήματα αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους σε δραστική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων νιώθουν ήδη το χτύπημα

Ο Ναζακάτ Χουσεΐν, ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, ο οποίος εργάζεται στην East Street Market του Νοτίου Λονδίνου για περισσότερα από 30 χρόνια, είπε ότι οι επιπτώσεις μιας συρρικνούμενης οικονομίας και οι αυξανόμενες τιμές έχουν οδηγήσει σε απότομες μειώσεις στα περιθώρια κέρδους του τους τελευταίους μήνες, καθώς οι πελάτες πληρώνουν λιγότερα ενώ το κόστος αυξάνεται.

Καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40°C, ο Χουσεΐν είπε ότι του μένει να αποφασίσει μεταξύ του να κρατήσει τα φώτα αναμμένα και να χρησιμοποιήσει έναν ανεμιστήρα για να διατηρήσει το κατάστημά του δροσερό.

«Οι τιμές της ενέργειας ήταν, πριν από τρείς και τέσσερις μήνες, περίπου £100 ($120) για έναν μήνα, αλλά τώρα, για την ίδια χρήση, πρέπει να είναι £130-£140 ($156-$169) για ένα μήνα. Αυτό είναι ένα επιπλέον κόστος του καταστήματος. Κερδίζουμε λιγότερα και πληρώνουμε επιπλέον», είπε.

Οι σπειροειδείς τιμές του πετρελαίου, που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αποτυχία μεγάλου μέρους της βιομηχανίας πετρελαίου να διευκολύνει την άνοδο της ζήτησης μετά την COVID-19, έχουν οδηγήσει σε υπερβολικό ενεργειακό κόστος, τόσο για πελάτες όσο και για επιχειρήσεις.

Τον χειμώνα θα υπάρξει απότομη αύξηση της ζήτησης ενέργειας

Ο επικείμενος χειμώνας αναμένεται να φέρει απότομη αύξηση της ζήτησης ενέργειας καθώς οι θερμοκρασίες στη Βρετανία γίνονται πιο χαμηλές. Με το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας να αυξάνεται δυνητικά σε ποσοστό ρεκόρ των 3.983 $ (3.300 £), πιστεύεται ότι έως και το 40 % των βρετανικών νοικοκυριών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ενεργειακή φτώχεια. Αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει στη λήψη σκληρών αποφάσεων, μεταξύ της κατανάλωσης γευμάτων ή της ενεργοποίησης των θερμαντήρων.

Οι χειμώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι επικίνδυνοι, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών σε ένα ηλικιωμένο άτομο, να επιδεινώσουν τις παθήσεις των πνευμόνων και να επιδεινώσουν την αρθρίτιδα.

Το Λονδίνο ήταν ήδη μια από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις πριν από την πανδημία. Καθώς η κρίση κόστους ζωής στη Βρετανία συνεχίζεται και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους, είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση των ηλικιωμένων που θα επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό.