Το κόμμα του πρωθυπουργού Χουν Σεν ανακοίνωσε ότι κατήγαγε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Καμπότζη, μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη διαδικασία απούσης της κυριότερης παράταξης της αντιπολίτευσης, που διαλύθηκε το 2017.
«Ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε πάνω από 100 έδρες» από τις 125 του κοινοβουλίου, δήλωσε ο Σοκ Εϊσάν, εκπρόσωπος του Κόμματος του Λαού της Καμπότζης, επικαλούμενος τα πρώτα, προσωρινά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή.
«Το ΚΛΚ θα εξασφαλίσει πάνω από το 80% των ψήφων. Είναι μια τεράστια νίκη για εμάς», πρόσθεσε.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τη 15η Αυγούστου.
«Οι συμπατριώτες μας επέλεξαν τον δρόμο της δημοκρατίας», ανέφερε με ικανοποίηση σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Facebook ο Χουν Σεν, στην εξουσία 33 χρόνια.
«Όταν κερδίζεις χωρίς να διατρέχεις κανέναν κίνδυνο, θριαμβεύεις χωρίς να δοξάζεσαι», σχολίασε ο Σαμ Ρέινσι, συνιδρυτής του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (ΚΕΣΚ), της ισχυρότερης παράταξης της αντιπολίτευσης, η οποία διαλύθηκε τον Νοέμβριο του 2017.
«Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές που οργανώθηκαν από τον ΟΗΕ το 1993, η Καμπότζη δεν έχει πλέον νόμιμη κυβέρνηση, αναγνωρισμένη ως τέτοια από τη διεθνή κοινότητα», κατήγγειλε ο εξόριστος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ενώ οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον απέσυραν τη χρηματική υποστήριξη που προσέφεραν σε αυτή την αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία.
Η κυβέρνηση του Καναδά εξέφρασε «ανησυχία» για τις εκλογές. «Πολυάριθμοι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων και παρατυπίες», ανέφερε το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η χρησιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας για να καταδιώκεται, να εκφοβίζεται και να εξαλείφεται η αντιπολίτευση –συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμ Σόχα, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος– και για να καταστέλλονται η κοινωνία των πολιτών και ο Τύπος δεν είναι ένδειξη ελεύθερων, δίκαιων και αμερόληπτων εκλογών», συμπλήρωσε το καναδικό ΥΠΕΞ.
Η ΕΕ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Καμπότζη εξαιτίας αυτών των εκλογών, ενώ τη διαδικασία επέκρινε έντονα και η εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.
Ένα από τα ζητήματα-κλειδιά στις εκλογές ήταν το επίπεδο της αποχής, με τον Σαμ Ρέινσι να καλεί από τη Γαλλία όπου εξορίστηκε για να σωθεί από τη φυλακή τους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν.
Ωστόσο σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, που ελέγχεται από το καθεστώς, το ποσοστό συμμετοχής πλησίασε το 82%, ήταν δηλαδή θεαματικά αυξημένο συγκρινόμενο με εκείνο που καταγράφηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2013 (69%).
Σε εκλογικές διαδικασίες με «ένα και μοναδικό κόμμα, το ποσοστό συμμετοχής είναι γενικά υψηλότερο», διότι «το κόμμα βασίζεται στον εκφοβισμό των ψηφοφόρων, στην εξαγορά ψήφων», έκρινε ο Λι Μοργκενμπέσερ του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ της Αυστραλίας.
Πάνω από οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και 80.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας, με την αστυνομία να δηλώνει έτοιμη να «εμποδίσει κάθε τρομοκρατική ενέργεια» ή ενέργειες με σκοπό να προκληθεί «χάος».
Ο Χουν Σεν, 65 ετών, και η σύζυγός του Μπουν Ράνι ψήφισαν στο Ταχμάο, μια μικρή πόλη περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πνομ Πενχ.
Ο ισχυρός άνδρας της Καμπότζης είχε προειδοποιήσει πως δεν θα ανεχθεί καμιά αμφισβήτηση του αποτελέσματος και διεμήνυσε την Παρασκευή, στην τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, ότι έχουν ληφθεί «μέτρα για να εξαλειφθούν οι προδότες», αναφερόμενος προφανώς στο ΚΕΣΚ, το οποίο κατηγορείται πως συνωμοτούσε εναντίον της κυβέρνησης με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Το ΚΛΚ έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1998. Αλλά στις τελευταίες εκλογές, το 2013, οι πολίτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά τάχθηκαν μαζικά υπέρ του ΚΕΣΚ, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 44% των ψήφων, προκαλώντας σοκ στο καθεστώς του Χουν Σεν.
Η κυβέρνηση έκτοτε επισείει την απειλή μιας εποχής χάους στη χώρα, όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές που άνοιξε το καθεστώς των ερυθρών Χμερ, που διέπραξε γενοκτονία με σχεδόν δύο εκατομμύρια νεκρούς τη δεκαετία του 1970.
Με την επίκληση αυτής της απειλής, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, ένα άλλο πέρασε στα χέρια του καθεστώτος, ενώ η δικαιοσύνη στράφηκε εναντίον ηγετών μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων.
Ο Χουν Σεν, που έγινε πρωθυπουργός το 1985, όταν ήταν μόλις 32 ετών, πρώην ερυθρός Χμερ που όμως πάντα υποβαθμίζει τον ρόλο του στο ακραίο μαοϊστικό κίνημα, δεν παύει να παίρνει μέτρα για να εξασφαλίσει την μακροημέρευση της εξουσίας του. Οι τρεις γιοί του έχουν θέσεις-κλειδιά στον στρατό και στο κυβερνών κόμμα και συμμετείχαν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία. Περίπου είκοσι μικρά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές έκαναν από πλευράς τους μια μάλλον διακριτική προεκλογική εκστρατεία.
Πολλοί πολίτες είπαν στο Ρόιτερς πως πήγαν να ψηφίσουν για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.