Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο υπουργός Στρατιωτικών Υποθέσεων Ισραήλ Κατς διέταξε τα ισραηλινά στρατεύματα να «προετοιμαστούν να παραμείνουν» όλο τον χειμώνα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής τοποθεσίας Όρος Ερμών, την οποία κατέλαβαν μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο Κατς είπε ότι είχε εκδώσει τη διαταγή κατά τη διάρκεια αξιολόγησης την προηγούμενη ημέρα, με τον αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι και άλλους αξιωματικούς.

«Λόγω της κατάστασης στη Συρία, είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια να διατηρήσουμε την παρουσία μας στην κορυφή του όρους Ερμών [Jabal al-Shaykh], και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ετοιμότητα (του στρατού) επί τόπου, για να μπορέσουν τα στρατεύματα να παραμείνουν εκεί παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες», είπε.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την ώθησή του για να αρπάξει περισσότερη συριακή γη την Κυριακή, αφού μαχητές που υποστηρίζονται από ξένους με επικεφαλής την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ανακοίνωσαν την πτώση της κυβέρνησης του Προέδρου Άσαντ, μετά από μια ταχεία επίθεση δύο εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη λεγόμενη νεκρή ζώνη, η οποία χωρίζει τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν από την υπόλοιπη Συρία, κατά παράβαση μιας συμφωνίας αποδέσμευσης του 1974. Οι δυνάμεις κατοχής έχουν εισέλθει σε πολλές πόλεις στην Κουνέιτρα, και προέβησαν σε εκκένωση κατοίκων με τη βία.

Κατέλαβαν την κορυφή του Jabal al-Shaykh που παρέχει ένα σημείο παρατήρησης για περιοχές στη Συρία και τον Λίβανο. Φτάνει στα 9.232 πόδια (2.814 μέτρα) και είναι το υψηλότερο σημείο στην ανατολική ακτή της Μεσογείου.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν προχωρήσει πέρα από τη λεγόμενη ουδέτερη ζώνη προς τη Δαμασκό, με τα πολεμικά αεροσκάφη του καθεστώτος να πραγματοποιούν εκατοντάδες εναέριες επιθέσεις στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κατς είχε πει νωρίτερα ότι το καθεστώς σχεδίαζε μια «στείρα αμυντική ζώνη» στη νότια Συρία. Αρκετές περιφερειακές χώρες δήλωσαν ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τη χαοτική κατάσταση στη Συρία, για να επεκτείνει την κατοχή του στο αραβικό κράτος.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν την Πέμπτη στην πόλη al-Hurriya στην επαρχία Quneitra. Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης αναγκαστική εκκένωση των κατοίκων του χωριού Rasem al-Ruwadi στην περιοχή.

Το απόγευμα της Τετάρτης, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και στις πόλεις Ruwaihinah και Umm Batna στην κεντρική ύπαιθρο της Quneitra.

Κάτοικοι της πόλης είπαν ότι οι δυνάμεις του κατοχικού καθεστώτος, τους ζήτησαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους για να τα προσαρτήσουν στις λεγόμενες ουδέτερες ζώνες. Στην εισβολή συμμετείχαν άρματα μάχης και μονάδες πεζικού, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν έρευνες σε πολλά σπίτια.

Πολλοί Σύροι και άλλοι που παρακολουθούν τον ρυθμό των γεγονότων, λένε ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή της αλλαγής στη χώρα τους, για να καταλάβει μόνιμα περαιτέρω εδάφη.

«Λένε ότι θα τα δώσουν πίσω, αλλά ήδη καταλαμβάνουν τα Υψίπεδα του Γκολάν που δεν έχουν δώσει πίσω. Τι θα σε έκανε να πιστέψεις ότι θα τα επιστρέψουν;» είπε ο Haid Haid, ένας ανώτερος συνεργάτης συμβούλων στο Chatham House, στο Middle East Eye.

Το Ισραήλ εξαφάνισε πλοία του συριακού πολεμικού ναυτικού, πύραυλους επιφανείας, ελικόπτερα και αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου όλου του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και αποθεμάτων πυρομαχικών, σε επιθέσεις κατά τουλάχιστον πέντε αεροπορικών βάσεων.

Οι αναφορές λένε ότι το Ισραήλ και οι μαχητικές ομάδες στη Συρία, είχαν προηγουμένως καταλήξει σε επιτυχημένες διευθετήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ θα παρείχε επείγουσα βοήθεια και ιατρική περίθαλψη σε μαχητές, εφόσον οι ομάδες δεν θα επιτίθονταν στο Σιωνιστικό καθεστώς.

Σε σημείωμα προς τους ανταποκριτές που εκδόθηκε την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχος» για τις «εκτεταμένες παραβιάσεις» της συριακής κυριαρχίας.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε επίσης ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εκατοντάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες τοποθεσίες στη Συρία». Τόνισε περαιτέρω ότι η Συμφωνία Αποδέσμευσης Δυνάμεων του 1974 μεταξύ Ισραήλ και Συρίας «παραμένει σε ισχύ» και ότι πρέπει να τηρηθεί «τερματίζοντας κάθε μη εξουσιοδοτημένη παρουσία στην περιοχή του διαχωρισμού και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια που θα υπονόμευε την εκεχειρία και τη σταθερότητα στο Γκολάν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης