Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερες πληροφορίες και πρόσβαση στους ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που ερευνούν τα σωματίδια ουρανίου τα οποία βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές το Σάββατο.

«Το Ιράν δήλωσε έτοιμο (…) να παράσχει περισσότερες πληροφορίες και πρόσβαση, ανταποκρινόμενο στα εκκρεμή ζητήματα ασφαλείας» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας αυτής, ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Με βάση τη νέα συμφωνία, το Ιράν δέχτηκε να ξανασυνδέσει τις κάμερες παρακολούθησης σε πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις και να αυξήσει τον ρυθμό των επιθεωρήσεων, είπε ο ίδιος ο Γκρόσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Βιέννης. «Καταλήξαμε σε μια συμφωνία ώστε να επαναλειτουργήσουν οι κάμερες και τα συστήματα επιτήρησης», είπε. Επίσης, θα αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των επιθεωρήσεων στην υπόγεια εγκατάσταση του Φόρντο, όπου πρόσφατα εντοπίστηκαν σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 83,7%, δηλαδή μόλις κάτω από το όριο του 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Ο εξοπλισμός παρακολούθησης είχε τοποθετηθεί με βάση τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015 (JCPOA), όμως αφαιρέθηκε πέρσι αφού οι ΗΠΑ, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισαν το 2018 να αποσυρθούν από τη συμφωνία και να επαναφέρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Η Ισλαμική Δημοκρατία σταδιακά άρχισε και αυτή να αποδεσμεύεται από τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει.

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου η συνολική ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που διέθετε το Ιράν ανερχόταν σε 3.760,8 κιλά, ήταν δηλαδή κατά 18 φορές μεγαλύτερη από το όριο που είχε τεθεί με βάση την JCPOA, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΙΑΕΑ.