Του Κώστα Μπετινάκη
Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Το χρέος της Βρετανίας που παρέμενε ανεξόφλητο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ξεπληρωθεί με απόφαση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποφάσισε να διαθέσει προς τούτο κονδύλι 1,9 δισεκατομμύρια στερλίνες (£).
Το εσωτερικό δάνειο αφορούσε σε 120.000 επενδυτές, με 97.000 από τους οποίους είχαν επενδύσει σε μετοχές των £1.000 (σε τιμές εκείνης της εποχής) και 38.000 σε μετοχές £100.
Οι εθνικές πολεμικές μετοχές είχαν πρωτοεκδοθεί στα 1917, από τον τότε υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλαιην, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα υπέρογκα πολεμικά κονδύλια.
Μια δεύτερη οικονομική προσπάθεια ήταν η έκδοση νέων γραμματίων Πολεμικών Μετοχών, από τον Ουίνστον Τσέρτσιλ το 1927 για να αναπληρωθούν οι οικονομικές μεταπολεμικές ζημιές.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, είχε ανακοινώσει ότι θα αρχίσει η αποπληρωμή του πολεμικού δανείου -μετά 100 χρόνια- λέγοντας: «Επιτέλους, η Βρετανία είναι σε θέση να εξοφλήσει το χρέος του Πρώτου παγκοσμίου Πολέμου, σε δείγμα της οικονομικής αξιοπιστίας μας, αλλά και ως υπενθύμιση των θυσιών που έγιναν κατά το παρελθόν».
Την ίδια ημέρα ο Τζον Όσμπορν είχε ανακοινώσει πως επίσης θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του βρετανικού χρέους £218 εκατομμυρίων στερλινών του δανείου του 1720 της αποκαλούμενης «Σαπουνόφουσκας της Νοτίου Θαλάσσης».
Και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η αποπληρωμή £1,9 δισεκατομμυρίων στερλινών ξεκίνησε από τις 9 Μαρτίου.
Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η τότε βρετανική κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί να κάνει μεγάλο δανεισμό για να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια και το εθνικό χρέος είχε φτάσει από £650 εκατομμύρια το 1914 σε £7.4 δισεκατομμύρια στα 1919.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου η βρετανική κυβέρνηση είχε επίσης προχωρήσει σε υπέρογκο δανεισμό για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Άξονα.
Μεταπολεμικά το χρέος σταδιακά μειωνόταν αλλά το 1970 λόγω της κρίσης της στερλίνας η βρετανική κυβέρνηση είχε αναγκασθεί να καταφύγει στο ΔΝΤ.
Μετά τη διεθνή κρίση του 2008, το εθνικό χρέος της Βρετανίας είχε σταδιακά αυξηθεί από 37% του στα 2007 σε 70% του GDP το 2012.
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να ξεπληρώσει το χρέος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί για τους σχολιαστές προσπάθεια να πείσει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί.