Ενδιαφέρον προκαλεί η χρονική στιγμή την οποία επέλεξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας να συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι, απόψε. Σε μια στιγμή που ο ευρωπαίος (αρχι-) τραπεζίτης αποφάσισε να διοχετεύσει φθηνό χρήμα χωρίς να δείχνει ότι επιθυμεί ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις, παρά τα όσα του καταμαρτυρούν. Ταυτόχρονα όμως, έχει να πει εγκωμιαστικά σχόλια για την ελληνική κυβέρνηση.

Σε εκείνο που συμφωνούν οι σχολιαστές του γερμανικού και ξένου τύπου είναι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έγραψε ιστορία με τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση του αρνητικού πληθωρισμού και της ανεργίας.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν αποτέλεσμα και θα τονώσουν τη αποστεγνωμένη οικονομία των χωρών του νότου.

Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν προκάλεσαν τον ενθουσιασμό σε μερίδα γερμανών οικονομολόγων. Αντίθετα, καταγγέλθηκαν ως αναποτελεσματικά. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκει και ο Γιούργκεν Στάρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Όταν μάλιστα, δύο «φαντάσματα» πλανώνται στην παρούσα φάση πάνω από την ευρωζώνη: ο χαμηλός πληθωρισμός και το ιδιαίτερα ακριβό κοινό νόμισμα.

Είναι η ώρα του Μάριο Ντράγκι, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφερόμενη στις προσδοκίες από την ΕΚΤ για την αποτροπή ενδεχομένων ολέθριων συνεπειών του αποπληθωρισμού, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. «Εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι θα μειωθούν οι τιμές και ότι όλα θα γίνουν αύριο φθηνότερα, θα αναβάλουν τις αγορές και τις επενδύσεις τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε σοβαρά την ούτως ή άλλως αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία. Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την πτώση. Στην Ισπανία και την Ελλάδα ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος. Η ανάπτυξη είναι πολύ μικρή για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της απασχόλησης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα για να καταλήξει: «Τώρα θα πρέπει να κινηθεί ο Μάριο Ντράγκι. Παραμένει, ωστόσο, αμφίβολο το εάν θα καταφέρει να έχει την ίδια επιτυχία που είχε το καλοκαίρι του 2012, όταν με απλά λόγια σταμάτησε το ξεπούλημα των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων. Η αποτροπή ενός σπιράλ αποπληθωρισμού συνιστά δυσκολότερο εγχείρημα».

«Επιτέλους»

Για τον σχολιαστή της ισπανικής εφημερίδας El Pais είχε έρθει η ώρα. «Επιτέλους η ΕΚΤ κινητοποίησε ένα τμήμα του οπλοστασίου της για να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να ενισχύσει τις δανειοδοτήσεις» σημειώνει. «Η απόφαση ήταν σωστή. Εάν οι τόκοι έμεναν για μεγαλύτερο διάστημα σε αυτό το επίπεδο, τότε η οικονομία θα έτρεχε με πιο αργό ρυθμό και η ανεργία θα κάλπαζε σε μεγαλύτερα ύψη. Και όταν ο κίνδυνος αποπληθωρισμού περάσει, τότε το ευρώ θα αποκτήσει ισοτιμία που θα ευνοεί την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής εξαγωγικής οικονομίας. Εναπόκειται τώρα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που διαθέτουν με υπεύθυνο τρόπο».

Αντίθετη είναι η άποψη του σχολιαστή της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. «Η ΕΚΤ συνεχίζει την επεκτατική νομισματική πολιτική και ενισχύει τη χορήγηση δανείων. Όλος αυτό ο ακτιβισμός θα ήταν δικαιολογημένος, εάν ο αρνητικός πληθωρισμός με τη μείωση των τιμών είχε γίνει επιζήμια και χρόνια κατάσταση. Όμως δείχνει να είναι «καλοπροαίρετος». Αντίθετα το περισσότερο και φτηνότερο χρήμα από την ΕΚΤ απειλεί να ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία που προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Με τη στάση της η ΕΚΤ δεν κάνει καμιά χάρη στην ευρωζώνη» υπογραμμίζει ο Ελβετός σχολιαστής.

Δεν θα λύσουν τα προβλήματα του νότου

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιγράφει το δικό της σχόλιο με τον τίτλο «γαλαντόμος» και υποστηρίζει ότι ο Ντράγκι απλά κερδίζει χρόνο. «Η Ευρώπη θέλει να επαναλάβει τα λάθη της Αμερικής;» διερωτάται ο σχολιαστής της αναφερόμενος σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η FED χωρίς αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία.

«Τα μέτρα του Ντράγκι θα λύσουν το πρόβλημα στις χώρες σε κρίση; Πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους ισχυριζόμενοι ότι η ασθένεια έχει αιτίες που δεν μπορεί να θεραπεύσει κάποια ένεση. Παράλληλα το φθηνό χρήμα προκαλεί βλάβες που θα αισθανθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι… Είναι σαφές από καιρό ότι ο Ντράγκι αγοράζει χρόνο και ότι το πρόβλημα χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία οφείλεται στην μακροχρόνια κακοδιαχείριση… Η πικρή αλήθεια είναι ότι θα πάρει χρόνο για να πάρει εμπρός η οικονομία. Αλλά για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο ο μοναδικός δρόμος περνά από τις μεταρρυθμίσεις.

Το φθηνό χρήμα του Ντράγκι χρησιμεύει μόνο επικουρικά. Αλλά οι κυβερνήσεις στη Ρώμη, στο Παρίσι και αλλού νομίζουν ότι ο μάγος της Φραγκφούρτης θα τα καταφέρει μόνος του, έτσι ώστε να μπορέσουν εκείνοι να προστατεύσουν του λαούς τους».

Εγκώμια για την Αθήνα

Εγκώμια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Προέρχονται από μελέτες της τράπεζας Berenberg και του Lisbon Council, μιας δεξαμενής σκέψης που ασχολείται με θέματα όπως η παιδεία, η εργασία, η αειφόρος ανάπτυξη και η καινοτομία. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο από ότι η φήμη της», γράφει ο γερμανός αρθρογράφος επικαλούμενος στοιχεία των μελετών.

«Μάλιστα στο Euro Plus Monitor η Ελλάδα παίρνει την καλύτερη βαθμολογία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από όλες τις άλλες προβληματικές χώρες. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, που της κόστισε απώλεια του ¼ της οικονομικής της δύναμης η χώρα φέτος θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα στην ανάπτυξη…Η Ελλάδα παράλληλα έχει κάνει τεράστιες προόδους στην εξυγίανση του προϋπολογισμού της…μια τόσο ‘δρακόντεια διόρθωση’ δεν έχει καταφέρει καμιά δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης» σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

Πηγή:Deutsche Welle