Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για το Brexit, μολονότι παραμένει ακόμη ασαφές αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένο ή αν θα χρειαστεί να δοθεί περισσότερος χρόνος για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Μπούντεσταγκ καθορίζει τις σχέσεις που θα έχει η Γερμανία με τη Βρετανία μετά την αποχώρηση της τελευταίας- που έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου- και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «μεταβατικής περιόδου», δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2020.
Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει και ξεκινήσει η μεταβατική φάση, κάτι που είναι ακόμη αμφίβολο αφού η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την Τρίτη τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες που προωθούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, στην ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, σημείωσε ότι “έχει αυξηθεί σημαντικά” η πιθανότητα ενός άτακτου Brexit. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένες, προειδοποιώντας ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει όλα τα μέλη, αλλά κυρίως τη Βρετανία.
Ο Μάας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί περιθώριο στη Βρετανία και μετά την 29η Μαρτίου για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία, εξηγώντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αν το Λονδίνο καταθέσει μια ξεκάθαρη πρόταση στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά τις συζητήσεις για ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit ή την ακύρωση της αρχικής απόφασης για αποχώρηση, τις χαρακτήρισε «απλώς εικασίες».
Ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου που εξέτασε η Μπούντεσταγκ ήταν να ξεκαθαρίσει τα δικαιώματα των πολιτών και των εταιρειών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του 2019-20.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ