Κορυφώνονται οι ζυμώσεις στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, με τις Γαλλία και Γερμανία να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της (αναπόφευκτης όπως δείχνουν τα πράγματα) αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ για να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, αλλά απέκλεισε την ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βερολίνο και το Παρίσι πρότειναν την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ για την εισαγωγή αυτής της μεταρρύθμισης.

Στην ιδέα αυτή αντιτίθεται επίσης η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Οι κυρώσεις κατά των χωρών που έχουν μεγάλα ελλείμματα ή χρέος «θα πρέπει να είναι οικονομικές και να μην αφορούν τα δικαιώματα ψήφου κατά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ», σημείωσε επίσης σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ, στο πλαίσιο συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δανός ομόλογός του, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, σημείωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής. Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι οι αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, τις οποίες προτείνει η Γερμανία με την υποστήριξη της Γαλλίας, «βολεύουν» την χώρα του. Πρόσθεσε δε, ότι τάσσεται κατά της επιβολής πολιτικών κυρώσεων στις χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα και χρέος, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει επίσης μια τροποποίηση της Συνθήκης, ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο Ταμείο υποστήριξης για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν σοβαρές χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.

Όσον αφορά το σημείο αυτό, ο Μπαρόζο φάνηκε πιο διαλλακτικός. «Αν η αλλαγή της συνθήκης έχει στόχο να ανταποκριθούμε στο ζήτημα μιας απάντησης στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οφείλουμε να τη συζητήσουμε», σημείωσε.

Το θέμα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του απογεύματος στις Βρυξέλλες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης