Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η καταδίκη του Ερίκ Ζεμούρ από την γαλλική δικαιοσύνη για υποκίνηση φυλετικού μίσους και διακρίσεων δεν συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
Ο Ερίκ Ζεμούρ, πρώην τηλεπερσόνα και τηλεσχολιαστής, που πάντως εξασφάλισε το 7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του περασμένου Απριλίου στην Γαλλία, προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο κατά της καταδίκης του από την γαλλική δικαιοσύνη το 2018 επικαλούμενος το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την ελευθερία της έκφρασης.
Με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο έκρινε ότι δεν χωρεί παραβίαση του Άρθρου 10, καθώς «η παρέμβαση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης του προσφυγόντος ήταν αναγκαία σε μία δημοκρατική κοινωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των άλλων».
Το δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, «θεωρεί ότι οι δηλώσεις του δεν περιορίσθηκαν σε κριτική του ισλάμ, αλλά περιλάμβαναν, δεδομένης της συγκυρίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στην οποία εντάχθηκαν, τάση διακριτικής μεταχείρισης τέτοιας που ισοδυναμεί με έκκληση προς τους τηλεθεατές για την απόρριψη ή τον αποκλεισμό της μουσουλμανικής κοινότητας».
Το 2018, η γαλλική δικαιοσύνη έκρινε ότι δηλώσεις του Ζεμούρ κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής το 2016 συνιστούσαν διακριτική μεταχείριση κατά των μουσουλμάνων. Τότε, ο Ερίκ Ζεμούρ είχε δηλώσει από τηλεοράσεως στο πλαίσιο προώθησης βιβλίου του ότι πρέπει να δοθεί στους μουσουλμάνους «η επιλογή ανάμεσα στο ισλάμ και την Γαλλία λέγοντας ότι η Γαλλία ζει «εδώ και 30 χρόνια μία εισβολή», ότι « αμέτρητες γαλλικές συνοικίες όπου πολλά κορίτσια φορούν μαντίλα» «παίζεται ένας αγώνας εξισλαμισμού εδάφους», «ένας ιερός πόλεμος».
Πρωτοδίκως του επεβλήθηκε χρηματική ποινή, η οποία μειώθηκε στο εφετείο. Τέλος, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του κατά της δευτεροβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
Ο Ερίκ Ζεμούρ, οι εμπρηστικές δηλώσεις του οποίου τον έχουν οδηγήσει επανειλημμένως ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης, παραμένει στην πολιτική με ένα κίνημα που ονομάζεται Reconquête (Επανάκτηση).