Υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου δείχνουν oι νέες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της εφημερίδας «Guardian» το απόγευμα της Δευτέρας αλλά και των «Times», της «Sun» και της «Τelegraph».
Τόσο η τηλεφωνική όσο και η διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για λογαριασμό της «Guardian» εμφανίζουν το λεγόμενο Brexit να προηγείται με 53% έναντι 47% της παραμονής, (αν εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι). Οι αντίστοιχες δημοσκοπήσεις πριν από δύο εβδομάδες έφερναν εκ νέου το Brexit μπροστά αλλά με μικρότερη διαφορά, 52% έναντι 48%. Αναλυτής σχολιάζει στην «Guardian» πως το ζήτημα της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις.
Αναλυτής σχολιάζει στην «Guardian», πως το ζήτημα της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις
Νωρίτερα, το Σάββατο, δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατέγραψε προβάδισμα μιας εκατοστιαίας μονάδας της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. έναντι της εκστρατείας υπέρ της παραμονής. Άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας ORB για την εφημερίδα «Daily Telegraph» κατέγραψε προβάδισμα μιας μονάδας υπέρ του «Brexit» έναντι της παραμονής στην Ε.Ε. (49% – 48% αντίστοιχα).
Η λαϊκή «The Sun», που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, τάχθηκε τη Δευτέρα στο πλευρό της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποχωρήσουμε από την αντιδημοκρατική μηχανή των Βρυξελλών (…) και είναι καιρός να την αδράξουμε» υπογράμμισε η σύνταξη της εφημερίδας, η οποία ανήκει στον μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο.
«Βροχή» τα στοιχήματα
Οι αποδόσεις των στοιχημάτων μειώνουν την πιθανότητα παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Ειδικότερα, η πιθανότητα της βρετανικής ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε στο 62% την Τρίτη, από περίπου 78% που ήταν την περασμένη Πέμπτη. Η πτώση που καταγράφεται είναι περίπου 14 μονάδες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αποδόσεις στοιχημάτων της Betfair.
Παρόλο που οι αποδόσεις στοιχημάτων δείχνουν σταθερά νίκη για το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα, έρευνες κοινής γνώμης παρουσιάζουν μέχρι τώρα αντιφατικές εικόνες για το πώς θα ψηφίσουν οι Βρετανοί.
Η ΕΕ προειδοποιεί…
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε πως για να «ξεμπλέξει η Βρετανία με τις διαδικασίες» στην περίπτωση που υπερψηφιστεί το «Ναι» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit, θα περάσουν επτά χρόνια.
Στους κόλπους της Ε.Ε. έχουν ήδη βγει τα μεγάλα… μαχαίρια κι ακονίζονται προκειμένου να επηρεαστούν οι Βρετανοί ψηφοφόροι για το δημοσίευμα του Brexit«Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επικρατεί κατάσταση αναταραχής στους κόλπους της Ε.Ε. Διότι, όλοι γνωρίζουν ότι σε κάθε “οικογένεια”, το διαζύγιο προκαλεί τραυματικές εμπειρίες» πρόσθεσε.
Παρόλο που οι διαδικασίες για να λυθούν οι δεσμοί, όπως προβλέπονται από το άρθρο 50 της Σύμβασης της Λισαβόνας, απαιτούν διαδικασίες δύο χρόνων, οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν ότι το χρονικό διάστημα θα είναι πολύ μικρότερο. Επιπλέον, θα πρέπει να ψηφίσουν για αυτό και τα 27 άλλα κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Σε αχαρτογράφητα νερά
Tι θα γίνει αν τελικά επικρατήσει το «Όχι» στην Ευρώπη στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου; Και ποιες παγίδες κρύβει το συναινετικό «διαζύγιο» ΕΕ και Βρετανίας μετά από 43 χρόνια συμβίωσης;
Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τα σενάρια περί Brexit
Περίπου 1.200 Βρετανοί εργάζονται σήμερα στην Κομισιόν. Μόνον εκείνοι που κατέχουν κορυφαία αξιώματα, όπως ο επίτροπος Τζόναθαν Χιλ και οι επικεφαλής γενικών διευθύνσεων θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν αμέσως τις Βρυξέλλες. Το ίδιο ισχύει για τον Βρετανό δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον διευθυντή της Europol Ρομπ Γουέινραιτ.
Δέκα χρόνια;
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO – Π.Ο.Υ.) Ρομπέρτο Αζεβέδο δεν αποκλείει ότι ίσως χρειαστεί «να περάσει δεκαετία, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή».
Η Βρετανία θα χρειαστεί επίσης να διαπραγματευθεί το Brexit και με τον Π.Ο.Υ., αφενός γιατί είναι μέλος του οργανισμού, αφετέρου επειδή ανήκει στην Ε.Ε.
Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια πως έχουν βγει τα μεγάλα… μαχαίρια κι ακονίζονται προκειμένου να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι.
«Μαύρη τρύπα» για τους Bρετανούς ευρωβουλευτές
Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους Βρετανούς; Το συνδικάτο των ευρω-υπαλλήλων υποστηρίζει ότι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, επειδή η σύμβαση εργασίας στην Κομισιόν έχει υπογραφεί με συγκεκριμένα άτομα και όχι με τη βρετανική κυβέρνηση.
Σε περίπτωση, πάντως, που επικρατήσει το «Όχι» στην Ευρώπη, οι 73 ευρωβουλευτές από τη Βρετανία θα πρέπει να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους.
Ωστόσο η Γκλένις Γουίλμοτ, ευρωβουλευτής των Εργατικών, θεωρεί ότι οι εκπρόσωποι της Βρετανίας θα μπορούσαν να παραμείνουν στις Βρυξέλλες σχεδόν μέχρι το 2019, που ολοκληρώνεται η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος. Και αυτό επειδή ακόμη και η αποχώρηση από την Ευρώπη προϋποθέτει μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.
Νέες ελπίδες στη Σκωτία
O σημερινός ηγέτης των Εργατικών Κόρμπιν, σε περιοδεία του στη Σκωτία, προσπαθεί να πείσει τους Σκωτσέζους να αποφύγουν να ψηφίσουν εναντίον της παραμονής στην Ε.Ε.. Ωστόσο ακόμη και οπαδοί του Εργατικού κόμματος, τον υποδέχτηκαν κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Κάντε την 23η Ιουνίoυ ημέρα ανεξαρτησίας. Ψηφίστε να φύγουμε από την Ε.Ε.».
Είχε επιβεβαιωθεί -κατά κάποιο τρόπο- με τη δήλωση του άλλοτε πρωθυπουργού των Τόριδων σερ Τζον Μέιτζορ που είπε την περασμένη εβδομάδα πως «ενδεχόμενη ψήφος για την αποχώρηση από την Ε.Ε. θα μπορούσε να διαλύσει το Ηνωμένο Βασίλειο». Ακόμη και ο Κόρμπιν, μιλώντας στο Άμπερντιν, είπε πως «ο Μέιτζορ μπορεί να έχει δίκιο». Υποστήριξε ακόμη πως ο πρωθυπουργός Κάμερον έχει άδικο «να μην επιτρέψει στους 16χρονους και 17χρονους να ψηφίσουν για το μέλλον τους». Υπενθυμίζεται ότι στις ηγετικές φυσιογνωμίες του βρετανικού πολιτικού κόσμου που υποστηρίζουν σθεναρά το Brexit, περιλαμβάνονται ο υπουργός Δικαιοσύνης Michael Gove.
Ευκαιρία για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Μ. Βρετανία, οι Βρυξέλλες βρίσκονται προ μεγάλων προκλήσεων. Παρόλο που όλοι συμφωνούν ότι η έξοδος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας από την Ε.Ε. είναι μια μεγάλη απώλεια και πολιτικά και οικονομικά, υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι βλέπουν μια ευκαιρία στην κρίση, αφού έτσι θα καταστεί δυνατή η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και άλλοι οι οποίοι πιστεύουν ότι τόσο το Brexit όσο και οι αλλαγές των συνθηκών, τις οποίες έχει διαπραγματευτεί ο Ντέιβιντ Κάμερον, θα ενισχύσουν τις διαλυτικές τάσεις στην Ευρώπη.
Η επόμενη μέρα
Μια συμβολική συνάντηση θα γίνει μία ημέρα ακριβώς μετά το δημοψήφισμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ενωμένης Ευρώπης, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, προτίθενται να συναντηθούν για να διατρανώσουν την ιστορική ευθύνη που έχουν για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό, θα συναντηθούν στις 28 Ιουνίου και οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Στις Βρυξέλλες εν τούτοις λέγεται πως τα καλώδια επικοινωνίας μεταξύ των πρωτευουσών έχουν πάρει φωτιά. Στόχος είναι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η «συντονισμένη επικοινωνία». Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ προτίθενται μάλιστα να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Διαβάστε επίσης: