«Ο διακανονισμός της διαμάχης στην Κύπρο θα προωθήσει με γοργούς ρυθμούς την ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή»Το ενεργειακό ζήτημα παίζει πιεστικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού -με όποιο κόστος για τους Ελληνοκυπρίους-, καθώς το ενδιαφέρον εστιάζεται σε επιχειρηματικούς κύκλους του Ισραήλ και της Τουρκίας.

«Ο διακανονισμός της διαμάχης στην Κύπρο θα προωθήσει με γοργούς ρυθμούς την ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή».

Η δήλωση αυτή ανήκει στον Ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα Eitan Na’eh και έγινε στους δημοσιογράφους την 1η Μαρτίου, έπειτα από τη συνάντησή του με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους για το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

Όπως επισημαίνει άρθρο της «Hürriyet», οι δύο χώρες έχουν βάλει στόχο τη συνεργασία τους στο ενεργειακό και για τον σκοπό αυτόν συνεχίζονται διαβουλεύσεις τόσο σε διακυβερνητικό επίπεδο όσο και μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων του ιδιωτικού τομέα.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Ισραηλινός πρέσβης, «Ισραήλ και Τουρκία θα μπορούσαν να φτάσουν το ποσό των οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εμπορικές ανταλλαγές τους στα επόμενα χρόνια».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής εμπορικών συμφωνιών εντάσσεται και το γεγονός ότι αντιπροσωπεία κορυφαίων Τούρκων επιχειρηματιών θα ταξιδέψει στο Ισραήλ στις 14 έως τις 17 Μαΐου.

Επίσης, το Ισραήλ έχει προσκαλέσει τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας Nihat Zeybekci να συμμετάσχει στην επίσκεψη αυτή. Πάντως, από την τουρκική κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση για τα σχέδια του υπουργού Οικονομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κοέν αναμένεται να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη προσκαλέσει τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Berat Albayrak, αλλά περιμένει ακόμη απάντηση.

Αντιπροσωπείες αξιωματούχων των Υπουργείων Ενέργειας του Ισραήλ και της Τουρκίας αντάλλαξαν επισκέψεις «εξετάζοντας την προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας “από πηγές της Ανατολικής Μεσογείου” στις ευρωπαϊκές αγορές»Είναι προφανής η επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί υψηλού επιπέδου εμπορική συνάντηση εντός του Μαΐου, οπότε αναμένεται και η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Süleyman Soylu, για την οποία ωστόσο εκκρεμεί επίσης επιβεβαίωση από την τουρκική κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα της «Hürriyet» επισημαίνει ότι «Ισραήλ και Τουρκία προωθούν διαβουλεύσεις για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας με κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές αγορές».

Αντιπροσωπείες αξιωματούχων των Υπουργείων Ενέργειας του Ισραήλ και της Τουρκίας αντάλλαξαν επισκέψεις «εξετάζοντας την προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας “από πηγές της Ανατολικής Μεσογείου” στις ευρωπαϊκές αγορές».

Τουρκία και Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρώσουν την ενεργειακή αυτή συμφωνία για τον αγωγό μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου έως το καλοκαίρι. Η ροή του ισραηλινού φυσικού αερίου αναμένεται να αρχίσει μέσα στο 2021.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων των δύο χωρών είναι και ο σχηματισμός «consortium» για την κατασκευή του αγωγού. Δεν είναι ακόμη γνωστό κατά πόσον η τουρκική κρατική Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ) ή κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία θα συμμετάσχει στο «consortium».

Η Τουρκία και το Ισραήλ έφτασαν σε συμφωνία τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, να επαναλάβουν κανονικές διπλωματικές σχέσεις μετά την ισραηλινή επιδρομή στο τουρκικό σκάφος Mavi Marmara, που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας εφόδια στους Παλαιστινίους, το 2010.

Δέκα Τούρκοι ακτιβιστές είχαν σκοτωθεί στην επιδρομή εκείνη των Ισραηλινών. Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, το Ισραήλ συμφώνησε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.

Στις διαβουλεύσεις που έχουν αρχίσει οι δύο χώρες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Τουρκία στον τερματισμό του αποκλεισμού ηλεκτροδότησης της Γάζας. Αυτό σχεδιάζεται να επιτευχθεί αγοράζοντας η Άγκυρα καύσιμα από την Παλαιστινιακή Αρχή, για να συνεργασθεί στη λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Γάζα.

Ακιντζί και Ερντογάν συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Συνάντηση με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πακιστάν, όπου βρέθηκαν για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 13ης Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας Μουσουλμανικών Κρατών.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ οι κ.κ. Ερντογάν και Ακιντζί κατά τις ομιλίες τους απηύθυναν έκκληση στα μέλη του οργανισμού όπως συνεχίσουν να στηρίζουν το ψευδοκράτος.

*Με πληροφορίες από philenews / ΚΥΠΕ/ hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης