Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Δανία, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ να εξηγήσει, σε έκτακτη συζήτηση στην ολομέλεια της ερχομένης εβδομάδας, την κίνηση των κρατών μελών να το παρακάμψουν σε πρωτοβουλία τους που αφορά το χώρο Σένγκεν. Η απόφαση του Συμβουλίου υπουργών ουσιαστικά ισοδυναμεί με κατάργηση κάθε ανεξάρτητου ελέγχου από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, των αποφάσεων που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις για το Σένγκεν. Το ΕΚ εξετάζει τώρα κάθε ένδικο μέσο.

«Σε μία ένωση κρατών και πολιτών, προβληματίζει η προσπάθεια των εθνικών κυβερνήσεων να αποκλείσουν τους εκπροσώπους των πολιτών από αποφάσεις για θέματα που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Η ελευθερία μετακίνησης χωρίς διαβατήρια είναι κεντρικός πυλώνας της Ένωσης και ένα από τα πιο ορατά πλεονεκτήματά της και το ΕΚ θα πολεμήσει για να το ενισχύσει», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουνίου οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ένωσης αποφάσισαν να μεταφέρουν τη νομική βάση των κανόνων που αφορούν την αξιολόγηση του Σένγκεν από το άρθρο 77 στο άρθρο 70 των συνθηκών. Η αλλαγή είναι ουσιαστική γιατί στερεί από το ΕΚ τη δυνατότητα να συναποφασίζει, παρέχοντάς του μόνο το δικαίωμα να ενημερώνεται.

Έτσι, Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μπορούν πλέον να ασκούν τον εποπτικό τους ρόλο εν ονόματι και προς όφελος των πολιτών και τα κράτη μέλη θα μπορούν να αγνοήσουν πλήρως οποιαδήποτε ανησυχία ή πρότασή τους. Η απόφαση ελήφθη ενώ οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεχίζονταν.

Οι συνέπειεςΣύμφωνα με τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου σε άρθρο που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του, «βασική συνέπεια είναι ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να ελέγχουν τον τρόπο διεξαγωγής των συνοριακών ελέγχων των κρατών μελών αυξάνοντας τον κίνδυνο καταχρήσεων. Τούτο ενώ η ελευθερία μετακίνησης υπήρξε ανέκαθεν βασικό γνώρισμα της ΕΕ. Είναι μια κίνηση που θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην εν γένει συνεργασία του Συμβουλίου με το Κοινοβούλιο καθώς η απόφαση ελήφθη χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση. Κάτι τέτοιο θα έκανε το νομοθετικό έργο της ΕΕ πιο δύσκολο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς θα αντιδράσει το ΕΚ

Το ΕΚ κάλεσε τη Δανική προεδρία του Συμβουλίου να παραστεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας στο Στρασβούργο για να συζητήσει το θέμα, ενώ το ίδιο θα συνεχίσει τη νομοθετική διαδικασία για την πρόταση με ψηφοφορία στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τη Δευτέρα 11 Ιουνίου. Παράλληλα θα εξετάσει την ενδεχόμενη προσφυγή του σε ένδικα μέσα, μεταξύ των οποίων η αναφορά του ζητήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι πολιτικές ομάδες

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, και ο Πορτογάλος εισηγητής του σώματος, Κάρλος Κοέλιο, σημειώνουν σε Δελτίο Τύπου τους ότι «με την απόφαση αυτή, το ΕΚ παύει να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό θα οδηγήσει σε αδιαφανείς αποφάσεις από μυστικοπαθείς γραφειοκράτες και αόρατους “κύκλους”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πρόκειται για τσακωμό μεταξύ κυβερνήσεων και ΕΕ για κάποια νομικίστικη λεπτομέρεια αλλά για την υπεράσπιση θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών», τόνισε σε δικό του Δελτίο Τύπου ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Hannes Swoboda.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Βέλγος ευρωβουλευτής Γκάι Βερχόφσταντ, σημειώνει ότι «όλοι μας οι φόβοι και όλες μας οι ανησυχίες ξαφνικά πήραν σάρκα και οστά. Με την απόφασή του το Συμβούλιο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι (οι κυβερνήσεις) συγκροτούν μέτωπο εναντίον μας και με κάθε δικαιολογία θα κλείνουν τα σύνορά τους».

Τέλος, ο Γάλλος συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντί, σημείωσε ότι «το σύστημα Σένγκεν είναι από τη φύση και λειτουργία του υπερεθνικό άρα κάθε απόφαση για προσωρινή επαναφορά των μεθοριακών ελέγχων θα πρέπει να ελέγχεται σε επίπεδο ΕΕ και όχι να αφήνεται σε στενόμυαλες εθνικές ορέξεις ή χωριστά κράτη μέλη».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: europal.europa.eu

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης