Ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, επέβαλε χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για ασέβεια προς το δικαστήριο. Ο πρώην πολιτικός κρίθηκε ένοχος για την κίνησή του να αποκαλύψει σε βιβλίο του εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν στην ταυτότητα προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο Βόισλαβ Σέσελι στις 19 Μαϊου έχει ήδη καταδικαστεί μία φορά για αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και του επιβλήθηκε φυλάκιση 15 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δικαστικό συμβούλιο πέραν κάθε αμφιβολίας έκρινε ότι ο κατηγορούμενος σε ένα από τα βιβλία που έγραψε δημοσίευσε πληροφορίες από τις οποίες μπορούσαν να ταυτοποιηθούν 10 μάρτυρες στη δίκη του, τα προσωπικά στοιχεία των οποίων ήταν απόρρητα με εντολή του ICTY. Την περίοδο που κυκλοφόρησε το βιβλίο, ο Σέσελι γνώριζε ότι οι μάρτυρες ήταν προστατευόμενοι και ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει τα στοιχεία τους», τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γκον Κβον.

«Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY συμπέρανε ότι ο κατηγορούμενος σκόπιμα παραβίασε τις εντολές του δικαστηρίου, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο το έργο του δικαστηρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει στόχο να αποθαρρύνει μελλοντικά παρόμοιου τύπου συμπεριφορές», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος κρατείται στις φυλακές του ICTY από τις αρχές του 2003 και δικάζεται για τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν στην Κροατία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και σε βάρος των Κροατών στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης