Ένα μεγάλο βήμα για την εξερεύνηση του διαστήματος με την υπογραφή της NASA στέφθηκε από επιτυχία σήμερα τα ξημερώματα. Το διαστημόπλοιο «Juno» έπειτα από ταξίδι πέντε ετών, κατά τα οποία διήνυσε απόσταση 2,89 δις χιλιομέτρων, τέθηκε λίγα λεπτά μετά τις 06.00 σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία!
Ως εκ τούτου, το «Juno» έπειτα από έναν… αποφασιστικό ελιγμό που το έθεσε σε τροχιά αναμένεται να εξερευνήσει τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την επίδραση που ασκεί στη Γη.
Η ερευνητική αποστολή θα διαρκέσει 20 μήνες και το διαστημόπλοιο θα εκτελεί «αβγοειδείς» περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα φθάσει σε απόσταση 5.000 χλμ. πάνω από το πυκνό σύννεφο αστρικής σκόνης και αερίων που καλύπτει τους πόλους του πλανήτη.
Παράλληλα, το «Juno» θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.
Η επιτυχία της αποστολής έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κάποιος ότι, σε περίπτωση που η μανούβρα εισόδου στην τροχιά του Δία είχε αποτύχει, δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει δεύτερη προσπάθεια.
Τι θα γίνει μετά το τέλος της έρευνας
Με την ολοκλήρωση των 37 περιφορών, θα τεθεί σε λειτουργία το πρωτόκολλο αυτοκαταστροφής. Ειδικότερα, στις 20 Φεβρουαρίου 2018, η «Ήρα» θα διαλυθεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, για να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα μελλοντικής πρόσκρουσης σ’ έναν από τους 67 γνωστούς δορυφόρους του Δία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενούν ζωή -εξέλιξη που ίσως θα οδηγούσε σε μόλυνση της επιφάνειας από γήινους μικροοργανισμούς που μεταφέρει το διαστημόπλοιο.
Μεγάλο ζητούμενο παραμένει αν ο πλανήτης διαθέτει στερεό πυρήνα, κάτι που οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν, αλλά έως τώρα δεν έχουν μπορέσει να επιβεβαιώσουν. Παράλληλα, υπάρχει η ελπίδα να δοθεί απάντηση και σ’ ένα άλλο μεγάλο αίνιγμα: πόσο νερό περιέχει ο Δίας, ο οποίος -όπως όλα τα άστρα- αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, υπό μεγάλη όμως πίεση.
Αφιερωμένο στο «Juno» το σημερινό doodle της Google
Η επιτυχία της αποστολής δεν πέρασε… απαρατήρητη από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης. Για τον λόγο αυτόν, η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην ιστορική αποστολή της NASA στον Δία: