Πολλοί είναι αυτοί που παρομοιάζουν τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας με «Βρετανό Τραμπ».  Είναι  εύκολη σύγκριση, δεδομένου του ιδιόρρυθμου ύφους τους, των ξανθών μαλλιών, της φυλετικής και της ξενοφοβικής πολιτικής τους.

Δεν είναι το πλήγμα στη βρετανική οικονομία – της οποίας περίπου το ήμισυ των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων γίνεται με την Ε.Ε. – στην περίπτωση που επιμείνει στο Brexit «ακόμη και χωρίς συμφωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το Brexit, οι περισσότερες βρετανικές εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή ήπειρο θα υπόκεινται σε νέους δασμούς της Ε.Ε.. Κάτι που για τις βρετανικές επιχειρήσεις έχει προκαλέσει πανικό.

Το χάος αναμένεται στα βρετανικά λιμάνια. Οι προμήθειες των γεωργικών προϊόντων και η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζουν χάος.

Συνολικά, το Brexit απειλεί να βάλει τη Βρετανία σε μια γιγαντιαία αναστάτωση. Αλλά οι Βρετανοί είναι γνωστοί για την αντιμετώπιση και πιο δύσκολες στιγμές. Για πολλούς βρετανούς υποστηρικτές του Brexit, το χάος του εμπορίου είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσουν για να ξεφύγουν από τους κανόνες της Ε.Ε. για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τους «αιματηρούς γραφειοκράτες» στις Βρυξέλλες. Όπως υποστηρίζουν «οι Βρετανοί δεν θα είναι ποτέ δούλοι, ούτε των Γάλλων ή των γραφειοκρατών των Βρυξελλών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πραγματικότητα όμως είναι πως το ότι ο Brexit θα μετατρέψει τη Βρετανία από μεσαία ευρωπαϊκή εξουσία σε μοναχικό, απομονωμένο παράρτημα των Ηνωμένων Πολιτειών που λαμβάνει εντολές από τον Ντόναλντ Τραμπ- πολύ λιγότερο σταθερό μονάρχη από τον περιστασιακά τρελό βασιλιά George III.

Αλλά το μεγαλύτερο αγκάθι του Brexit χωρίς συμφωνία, αποτελεί το μεθοριακό πρόβλημα στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απείθαρχοι Ιρλανδοί έχουν εκδικηθεί τους Βρετανούς για τους  αιώνες εκμετάλλευσης και βίας. Ουδείς φαίνεται να έχει απάντηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνει για τα «μαλακά σύνορα» της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο ή την επιθυμία των περισσότερων Ιρλανδών – και τώρα να προσθέσουμε τους Σκωτσέζους – να παραμείνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, ζήτησε αυτή την εβδομάδα να προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, εν μέσω πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν πλειοψηφία για τελικό διαχωρισμό από την κυριαρχία του Λονδίνου.

Καθιστά τα πράγματα χειρότερα, ο αδύναμος συντηρητικός κρίκος ο οποίος στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με δέκα βουλευτές του βορειο-ιρλανδικού Δημοκρατικού Σσοσαλιστικού Κόμματος. Αν άρουν οι Ιρλανδοί την ψήφο τους, η κυβέρνηση στο Λονδίνο θα πέσει. Δεδομένο είναι πως η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε κατά του Brexit, με 56% υπέρ της  παραμονής στην Ε.Ε..

Η αποκαλούμενη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998 έθεσε τέλος στις δεκαετίες συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, στις οποίες σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι και σχεδόν όλες οι οικογένειες είχαν πληγεί από τις βιαιότητες.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ ο οποίος είναι οπαδός της άποψης Johnson για «σκληρό Brexit», έχει ανακοινώσει σχέδια για την εισαγωγή “άμεσου κανόνα” από το Λονδίνο στη Βόρεια Ιρλανδία σε περίπτωση αποχώρησης από την Ευρώπη στις 31 Οκτωβρίου.
Ο Τζόνσον μπορεί να λέει ότι δεν θέλει φυσικά σύνορα στην Ιρλανδία. Ωστόσο, η πραγματικότητα της «σκληρής εξόδου» από την Ε.Ε. θα απαιτήσει να δημιουργηθούν έλεγχοι προκειμένου να προστατευθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε..

Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της Ιρλανδίας και της (υπό βρετανική κυριαρχία) Βόρειας Ιρλανδίας τέθηκε σε εφαρμογή καθώς υπήρξε στενότερη σχέση  μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το παράδοξο είναι ότι ο Τζόνσον και οι αλαζονικοί οπαδοί του Brexit, οι «Brexiteers» ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρότερο.

Προωθώντας τα όνειρά τους για την αναβίωση του βρετανικού «μεγαλείου», απειλούν την εύθραυστη ένωση του Λονδίνου με τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο τελευταίος κινδυνεύει ιδιαίτερα από την ανατροπή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Χωρίς να αποκλείεται επίσης να οδηγήσει στο τέλος της βρετανικής κυριαρχίας στην Ιρλανδία, ειρηνικά.

Παρέμβαση των ΗΠΑ

Αλλά το ζήτημα της Ιρλανδίας, έχει πάρει και άλλη διάσταση: Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί προειδοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα εμποδίσουν την προώθηση εμπορικής συμφωνίας εάν ο Brexit απειλεί τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο πρόεδρος Τραμπ  έχει δηλώσει ότι θα προωθήσει «σημαντική» εμπορική συμφωνία, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Δημοκρατικών-πλειοψηφίας έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία που απειλεί τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ή επιστρέψουν τα σύνορα στην Ιρλανδία.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης