Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει την κυκλοφορία των οχημάτων στον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό οδικό άξονα που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ το Γερεβάν κατηγορεί εδώ και μήνες το Μπακού ότι εμποδίζει την πρόσβαση στον θύλακα.

«Η διέλευση μέσω του συνοριακού περάσματος του Λατσίν έχει ανασταλεί προσωρινά», επεσήμανε η συνοριοφυλακή του Αζερμπαϊτζάν σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι το μέτρο ελήφθη λόγω των πολλών «αποπειρών λαθρεμπορίου» από τον Ερυθρό Σταυρό της Αρμενίας μέσω αυτού του σημείου διέλευσης.

Η συνοριοφυλακή του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι ξεκίνησε έρευνα και ότι συνοριακό πέρασμα θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν τα «απαραίτητα μέτρα έρευνας».

Από τον Δεκέμβριο η Αρμενία κατηγορεί τον γείτονά της ότι εμποδίζει τον ανεφοδιασμό του διαφιλονικούμενου θύλακα και ότι προκαλεί εκεί ανθρωπιστική κρίση, αποκλείοντας τον διάδρομο του Λατσίν.

Αρχικά το Μπακού είχε ανακοινώσει ότι Αζέροι οικολόγοι ακτιβιστές κλείνουν τον δρόμο για να καταγγείλουν παράνομα ορυχεία. Τον Απρίλιο το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε εκεί, για λόγους «ασφαλείας», σημείο ελέγχου.

Στα τέλη Ιουνίου ο Ερυθρός Σταυρός της Αρμενίας κατήγγειλε ότι έχουν ανασταλεί οι παραδόσεις ιατρικού υλικού στο νοσοκομείο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και η μεταφορά σοβαρά ασθενών μέσω του διαδρόμου.

Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Στον πρώτο πόλεμο, που προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων, οι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ναγκόρνο Καραμπάχ και περιοχές γύρω από τον ορεινό θύλακα.

Στον δεύτερο πόλεμο διάρκειας έξι εβδομάδων, που κόστισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη ελεγχόμενα από την Αρμενία για δεκαετίες και μεγάλο μέρος του θύλακα. Μέρος του θύλακα παραμένει υπό τον έλεγχο Αρμένιων αυτονομιστών, αλλά πλέον είναι περικυκλωμένος από περιοχές που ελέγχονται από το Μπακού.

Υπό την αιγίδα της Μόσχας υπεγράφη εκεχειρία και ακολούθησε η αποστολή ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης. Ωστόσο η ένταση παραμένει οξυμένη και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας δεν προχωρούν. Παράλληλα η Αρμενία κατηγορεί τους Ρώσους στρατιώτες ότι δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν την κυκλοφορία στον διάδρομο Λατσίν.