Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Η απόφαση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι υπερορθόδοξοι νομοθέτες να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με αποτέλεσμα αυτός να καταρρεύσει
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε την Τρίτη ότι οι υπερορθόδοξοι μαθητές του Yeshiva πρέπει να στρατολογηθούν αμέσως στον ισραηλινό στρατό και δεν είναι πλέον επιλέξιμοι για σημαντικά κρατικά επιδόματα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση υπερορθόδοξων νομοθετών από την κυβέρνηση συνασπισμού και την κατάρρευσή της.
Στην ομόφωνη απόφαση, οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπήρχε νομική βάση για τη μακροχρόνια εξαίρεση που χρησιμοποίησαν πολλοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι για να αποφύγουν την στρατολογία.
Η απόφαση ακολουθεί παρόμοια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Μάρτιο, όταν διέταξε τη διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων για υπερορθόδοξους που σπουδάζουν σε yeshivas αντί να κάνουν στρατιωτική θητεία. Μέρες αργότερα, ο νόμος περί εξαίρεσης έληξε και στη θέση του δεν έχει συνταχθεί καμία νομοθεσία.
Η απόφαση ακολουθεί χρόνια διαμάχης, κατά την οποία η κάποτε μικρή υπερορθόδοξη μειονότητα έχει ξεφυτρώσει σε μια κοινότητα που αποτελεί περισσότερο από το 12 τοις εκατό του πληθυσμού, της οποίας τα πολιτικά κόμματα έχουν υποστηρίξει τους συνασπισμούς του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με αντάλλαγμα τη συνέχιση της απαλλαγής τους. από τη στρατιωτική θητεία.
Είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μειονότητα και λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις για ιδιωτικά σχολεία και θρησκευτικές και κοινωνικές οργανώσεις. Οι πολιτικοί υποσχέθηκαν εδώ και χρόνια να τις περικόψουν, καταγγέλλοντας τα συστήματα που επιτρέπουν στις οιονεί αυτόνομες κοινωνίες τους να υπάρχουν εντός του Ισραήλ, αποφεύγοντας τους φόρους (επειδή λίγοι δουλεύουν) ή τη στρατιωτική θητεία (επειδή ελάχιστοι στρατεύονται).
Τώρα, πολλοί Ισραηλινοί λένε ότι δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να τους υποστηρίξουν.
Οι εντάσεις έχουν επικεντρωθεί περισσότερο τους εννέα μήνες από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και έσυρε περίπου 250 άλλους ως ομήρους στη Γάζα. Ο πόλεμος που προέκυψε σκότωσε περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, οι οποίες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων, αλλά λένε ότι η πλειονότητα των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.
Στα σύνορα με τον Λίβανο, το Ισραήλ ανταλλάσσει φονικά πυρά με την οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι αντιτρομοκρατικές επιδρομές αυξάνονται και στη Δυτική Όχθη, όπου η Χαμάς και άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες στρατολογούν εδώ και χρόνια.
Σε όλα τα μέτωπα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώνονται σε μεγάλους αριθμούς και η δυσαρέσκεια για τους υπερορθόδοξους έχει αυξηθεί.
Σύμφωνα με έρευνα του Jewish People Policy Institute (JPPI), μιας μη κομματικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ιερουσαλήμ, το 81 τοις εκατό των Εβραίων Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της αλλαγής της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων, με το 45 τοις εκατό να υποστηρίζει «καταναγκαστικά» μέτρα και το 36 τοις εκατό να προτιμά τις «πειστικές» μεθόδους.
«Ο πόλεμος έχει οξύνει την ανάγκη για συμμετοχή όλων των τμημάτων της κοινωνίας στην ανάληψη του βάρους της ασφάλειας της χώρας… [και] η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πιστεύει ότι το κοινωνικό συμβόλαιο πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί», δήλωσε ο Σούκι Φρίντμαν, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής Εβραίων, JPPI.
Αλλά είπε ότι και οι υπερορθόδοξοι αντιμετωπίζουν επίσης ένα δίλημμα.
«Από τη μία πλευρά, θέλουν να αποτρέψουν αυτή την καταστροφή, από τη δική τους οπτική γωνία. Αλλά από την άλλη πλευρά, εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει και πάει σε εκλογές, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι λιγότερο καλό και μπορούν να πάρουν ακόμη λιγότερο συμβιβασμό για την πλευρά τους», είπε, αναφερόμενος στους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που έχουν κάνει εκλογές πριν από Νετανιάχου και έχουν δεσμευτεί να εκπροσωπήσουν ένα ευρύ φάσμα στάσεων.
Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι έχουν απαλλαγεί από τη στρατιωτική θητεία από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, όταν η ηγεσία της χώρας τους υποσχέθηκε αυτονομία με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στη δημιουργία ενός σε μεγάλο βαθμό κοσμικού κράτους. Μαζί με την εξαίρεση από το σχέδιο, οι υπερορθόδοξοι, γνωστοί στα εβραϊκά ως Χαρεντίμ, επιτρέπεται να διαχειρίζονται το δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα.