Την 1η Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ανέστειλε τις υποχρεώσεις της στη Συνθήκη INF (Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς) ξεκινώντας διαδικασία αποχώρησης από αυτήν σε διάστημα έξι μηνών.

Η απόφαση θα μπορούσε να ανακληθεί, εάν η Ρωσία «συμμορφωνόταν με τους όρους της συμφωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ.

Η συνθήκη INF, η οποία υπογράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση το 1987, απαγορεύει όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους που πυροδοτούνται από το έδαφος με ακτίνα δράσης μεταξύ 499 και 5.471 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το εύρος του ρωσικού πυραύλου «9M729» της Ρωσίας παραβιάζει τα όρια της συνθήκης, ενώ η Μόσχα απάντησε κατηγορηματικά αρνούμενη τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας έλλειψη αποδείξεων.

Επιπλέον, η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε ότι τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες ικανούς να εκτοξεύουν πυραύλους «Κρουζ» με ακτίνα δράσης πέραν των 500 χιλιομέτρων.

Η ακτίνα δράσης του επίμαχου πυραύλου έχει επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια των στρατηγικών ασκήσεων «Ζαπάντ-2017» και εντάσσεται στο αμυντικό σύστημα «Ιskander-M», δήλωσε o επικεφαλής του ρωσικού Πυραυλικού Πυροβολικού, υποστράτηγος Μιχαήλ Ματβεέσκιι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης