Δύο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους, οι Ταλιμπάν αφού κατέλαβαν την Καμπούλ την Κυριακή, ετοιμάζονται να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν. Εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο δηλώνοντας ότι σύντομα θα κηρύξουν ένα νέο «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από τη χώρα, «για να αποφευχθεί η αιματοχυσία», όπως απάντησε στους επικριτές του.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας «όσους έχουν θέσεις ισχύος και εξουσίας σε όλο το Αφγανιστάν» να επιτρέψουν σε Αφγανούς και ξένους να φύγουν με ασφάλεια, εάν το επιθυμούν και να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ενώ τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες από το αεροδρόμιο που κατέφθασαν ξένοι υπήκοοι αλλά και Αφγανοί πολίτες για να προλάβουν να φύγουν από τη χώρα, την ίδια ώρα, η ηγετική ομάδα των Ταλιμπάν, περιφερόταν στο προεδρικό μέγαρο και δημοσίευαν μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα γραφεία που είχαν καταλάβει νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

«Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από χθες Κυριακή, λίγο πριν εισέλθουν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν, ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς θα ασκήσουν την εξουσία οι ισλαμιστές

Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες αφού οι μαχητές του κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την Καμπούλ.

«Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το στέλεχος αυτό των ανταρτών, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του κινήματος στην πρωτεύουσα έχουν διαταχθεί να μην τρομοκρατούν τους αμάχους, να τους επιτρέψουν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Ξένες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός.

Στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών.

Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.

Φόβοι για ροές από την Τουρκία

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το OPEN, ο φόβος της Αθήνας είναι η δημηιουργία ενός νέου μεταναστευτικού κύματος προς την Τουρκία και από εκεί στην χώρα μας, καθώς αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015. Πρόσθεσε ακόμη ότι, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών. 

Τέλος, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να μείνει μόνη της απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα που αναμένεται να δημιουργηθεί καθώς θα πρέπει να μετριάσει τις ροές προς τη χώρα της και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το OPEN, oι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης