«Η Σερβία έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις καταστροφικές πλημμύρες» τόνισε η επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε ήδη να φθάνει, ενώ θα χρειαστεί συγκεκριμένος χρόνος για την οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο της Ένωσης για τις έκτακτες καταστάσεις και τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA)» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Γκεοργκίεβα επισκέφθηκε χθες περιοχές της Σερβίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες, τον Δήμο Ομπρένοβατς και τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Κόστολατς. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς η επίτροπος εξήγησε ότι η διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο εκτάκτων καταστάσεων διαρκεί συνήθως 10 εβδομάδες και για την απόφαση υπάρχει αναμονή δύο έως τριών μηνών.

«Η αίτηση πρέπει να βασίζεται σε ακριβείς ανάγκες» δήλωσε η κα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε ότι, με τη βοήθεια, η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να μετριάσει τις ζημίες που υπέστη η Σερβία, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα καλυφθεί το κόστος των συνολικών ζημιών.

«Το αίτημα στήριξης από το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να βασίζεται σε ακριβείς εκτιμήσεις των αναγκών» εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο οι ζημιές στη Σερβία να είναι άνω των 175 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είναι μηχανισμός άμεσης βοήθειας» είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε ότι η Σερβία πρέπει αμέσως να ελέγξει πόρους που διαθέτει και δεν έχει αξιοποιήσει.

«Μπορεί να είναι αρνητική είδηση η αποτυχία ή η έλλειψη επιθυμίας ορισμένων χωρών αξιοποίησης πόρων από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας που τους διατέθηκαν, αλλά η καλή είδηση είναι πως οι πόροι αυτοί είναι διαθέσιμοι σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις» τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για τα θύματα των πλημμυρών, τονίζοντας ότι ως επίτροπος της Ε.Ε. αλλά και ως πολίτης γειτονικής, φίλης χώρας συμπάσχει βαθύτατα με τους πολίτες της Σερβίας.

Ανέφερε ότι ήταν άμεση η αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης και των απλών ανθρώπων, και ότι η Ε.Ε. από την περασμένη Παρασκευή απέστειλε ομάδες διάσωσης, ελικόπτερα και βάρκες. Παράλληλα, τόνισε ότι στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται περισσότεροι από 200 διασώστες από ευρωπαϊκές χώρες που προστατεύουν σημαντικές υποδομές και σώζουν ανθρώπους.

Όπως είπε, 12 χώρες-μέλη της Ε.Ε. με ειδικό εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η κα Γκεοργκίεβα παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δωρεά της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο (Eulex): μεταξύ άλλων, δύο γεννήτριες, η καθεμία από τις οποίες τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια 800 νοικοκυριά, κινητούς προβολείς, εξοπλισμό φωτισμού.

Η επίτροπος της Ε.Ε. θα μεταβεί αργότερα και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου επίσης προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης