Ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου ανέλαβε όλες τις εξουσίες, αποφάσισε να διαλύσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο ήταν αρμόδιο για τον διορισμό δικαστών, κατηγορώντας το ότι είναι μεροληπτικό και υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ανήκει στο παρελθόν από τώρα», δήλωσε ο Τυνήσιος πρόεδρος σε βίντεο που μεταδόθηκε τη νύχτα του Σαββάτου , στο οποίο εμφανίζεται να συζητά με υπουργούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος κατηγόρησε αυτό το ανεξάρτητο όργανο, που συστήθηκε το 2016, για διαφθορά και ότι καθυστερεί διάφορες διαδικασίες, όπως έρευνες για φόνους ακτιβιστών της αριστεράς που σημειώθηκαν το 2013.

Σύμφωνα με παρατηρητές, με αυτό τον τρόπο ο Τυνήσιος πρόεδρος στοχοθετεί και το κόμμα Ενάχντα το οποίο έλεγχε το κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις μετά την εξέγερση του 2011 και την πτώση του δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Ο Σαγέντ έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες από τις 25 Ιουλίου, όταν απέπεμψε τον πρωθυπουργό και πάγωσε το κοινοβούλιο, μια απόφαση την οποία το Ενάχντα και άλλοι αντίπαλοί του έχουν χαρακτηρίσει πραξικόπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε ο Σαγέντ έχει διορίσει νέα κυβέρνηση, αλλά εξακολουθεί να κυβερνά με διατάγματα. Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, ενώ είχε προσθέσει ότι τον Δεκέμβριο του 2022 θα πραγματοποιηθούν στην Τυνησία βουλευτικές εκλογές.

Το «Κίνημα της 25ης Ιουλίου», το οποίο συγκεντρώνει υποστηρικτές του Σαγέντ, είχε ζητήσει χθες Σάββατο από τον Τυνήσιο πρόεδρο να διαλύσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να «καθαρίσει» τη δικαστική εξουσία από τους «διεφθαρμένους δικαστικούς».

Ο Σαγέντ διαβεβαίωσε ότι «εργάζεται πάνω σε ένα προσωρινό διάταγμα» για την αναδιοργάνωση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Πριν μερικές εβδομάδες είχε αφαιρέσει κάποια προνόμια από τα μέλη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα κάποιοι δικαστές στα δικαστήρια εκμεταλλεύθηκαν την υπόθεση του Τσόκρι Μπελάιντ», κατήγγειλε ο Σαγέντ, αναφερόμενος στον φόνο του αριστερού πολιτικού.

Ο Μπελάιντ δολοφονήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2013 με τρεις σφαίρες μπροστά από το σπίτι του.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη μεγάλη διαδήλωση στην Τύνιδα με τη συμμετοχή κομμάτων και οργανώσεων, περιλαμβανομένου του ισχυρού συνδικάτου UGTT, με την ευκαιρία της επετείου αυτής, αλλά και στη μνήμη του Μοχάμεντ Μπράχμι, ενός άλλους ακτιβιστή που φονεύθηκε με αντίστοιχο τρόπο στις 25 Ιουλίου 2013.

 «Δεν είναι η πρώτη δίκη στην οποία προσπαθούν επί χρόνια να κρύψουν την αλήθεια», κατήγγειλε ο Σαγέντ.

 «Σε αυτό το Συμβούλιο οι θέσεις και οι διορισμοί πωλούνταν και γίνονταν βάσει των πολίτικων πεποιθήσεων», δήλωσε ενώ πρόσθεσε: «δεν μπορείτε να φανταστείτε τα χρήματα που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν κάποιοι δικαστές, δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η θέση των δικαστών (του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου) δεν είναι εκεί που βρίσκονται, αλλά στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης