Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Γιούσεφ Σαχέντ προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση στη χώρα του, όπου έχουν ξεσπάσει κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας, υποσχόμενος ότι θα ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες, μία ημέρα αφού ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Τη Δευτέρα ξέσπασαν διαδηλώσεις σε περισσότερες από 10 πόλεις στην Τυνησία κατά της αύξησης των τιμών των προϊόντων και της φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην Τμπάρμπα, μια πόλη 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας.

Ο Χαλίφα Σιμπανί, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι 44 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή είχαν στην κατοχή τους όπλα, όπως μαχαίρια, επειδή πυρπόλησαν κυβερνητικά κτήρια και λεηλάτησαν καταστήματα.

Ο Σαχέντ επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι, αν και είναι αποδεκτό οι άνθρωποι να διαδηλώνουν, η βία δεν είναι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν ότι η κατάσταση είναι έκτακτη και ότι η χώρα τους αντιμετωπίζει δυσκολίες. Όμως πιστεύουμε ότι το 2018 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για τους Τυνήσιους» πρόσθεσε.

«Αυτό που συνέβη δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τις διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών. Χθες οι διαδηλωτές πυρπόλησαν δύο αστυνομικά τμήματα, λεηλάτησαν καταστήματα, τράπεζες και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε πολλές πόλεις» επεσήμανε ο Σιμπανί.

Η Τυνησία, η οποία έχει χαρακτηριστεί από δυτικούς παρατηρητές το μόνο παράδειγμα δημοκρατικής επιτυχίας μεταξύ των χωρών όπου ξέσπασαν οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης το 2011, δοκιμάζεται από οικονομικά προβλήματα που δεν σταματούν να βαθαίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργή των πολιτών γενικεύθηκε αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, διαφόρων αγαθών, των φόρων στα αυτοκίνητα, στις τηλεφωνικές κλήσεις, στις συνδρομές σε πάροχους πρόσβασης στο διαδίκτυο, στις διαμονές σε ξενοδοχεία και άλλα είδη, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές.

Οι διαδηλώσεις είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτές που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στην Τυνησία, μετά την ανατροπή του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι το 2011.

Ωστόσο, προηγούμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των εργατικών συνδικάτων, ισλαμιστών και κοσμικών έχουν επίσης ξεκινήσει με μικρές σχετικά κινητοποιήσεις προτού επεκταθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης