Η δικαιοσύνη της Τυνησίας καταδίκασε επτά κατηγορούμενους να εκτίσουν ισόβια στις δίκες για τις επιθέσεις στο μουσείο Μπάρντο και στην πόλη Σους το 2015, έπειτα από περίπου δέκα ακροαματικές διαδικασίες οι οποίες κράτησαν σχεδόν ενάμιση χρόνο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σοφιάν Σλίτι, ο εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της τυνησιακής εισαγγελίας.

Αρκετοί ακόμη κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές από έξι μήνες φυλάκιση ως και 16 χρόνια κάθειρξη, σε 27 περιπτώσεις το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους, ενώ δεν επιβλήθηκε σε καμία περίπτωση η θανατική ποινή, πρόσθεσε ο Σλίτι.

Το πρωτοβάθμιο κακουργιοδικείο της Τύνιδας αποφάσισε να παραπέμψει τις δύο υποθέσεις σε εφετείο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στη δίκη για την επίθεση στο μουσείο Μπάρντο, τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές ισόβιας κάθειρξης για «ανθρωποκτονία από πρόθεση», «συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση» και «επίθεση με στόχο τη μεταβολή του πολιτικού χαρακτήρα του Κράτους».

Στην ίδια δίκη, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός έως και 16 ετών, ενώ οι δέκα εκ των κατηγορουμένων απαλλάχθηκαν.

Για την επίθεση στο μουσείο Μπάρντο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε συνολικά 25 κατηγορούμενους, 22 εκ των οποίων ήταν προφυλακισμένοι και τρεις παρέμεναν ελεύθεροι.

Είκοσι δύο άνθρωποι – ένας τυνήσιος φρουρός και 21 τουρίστες – σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Μπάρντο, τη 18η Μαρτίου 2015. Στα θύματα συγκαταλέγονταν τέσσερις Γάλλοι, τέσσερις Ιταλοί, τρεις Ιάπωνες και δύο Ισπανοί.

Στη δίκη για την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου στη Σους, τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν να εκτίσουν ισόβια κάθειρξη, επίσης για «ανθρωποκτονία από πρόθεση», «συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση» και «επίθεση με στόχο τη μεταβολή του πολιτικού χαρακτήρα του Κράτους».

Άλλοι πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν να εκτίσουν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι μήνες ως 6 χρόνια, ενώ στις περιπτώσεις 17 κατηγορουμένων αποφασίστηκε να απαλλαγούν, ανέφερε ο Σλίτι.

Για την υπόθεση στη Σους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε συνολικά 26 υπόπτους, 18 εκ των οποίων είχαν προφυλακιστεί και 8 παρέμεναν ελεύθεροι, πάντα κατά τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Για την επίθεση στη Σους, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 30 πολίτες της Βρετανίας, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη μια διαδικασία της βρετανικής δικαιοσύνης. Τις δίκες εξάλλου παρακολουθούσαν στενά ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θρήνησαν θύματα στις ενέργειες αυτές.

Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι κατηγορούμενοι στις δύο υποθέσεις δικάστηκαν βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2015 στην Τυνησία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ