Του Κώστα Μπετινάκη

Αυξάνεται η ανησυχία στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να αυξάνεται η προτίμηση των Σκωτσέζων στο «ΝΑΙ» και να γέρνει η πλάστιγγα προς την αυτονομία.

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ICM που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, (και η οποία διενεργήθηκε πέντε μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα) έδειξε το 54% των Σκωτσέζων να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν την παραμονή της στη Μεγάλη Βρετανία διαμορφώνεται στο 46%.

Πάντως, για τους αναλυτές το δείγμα της δημοσκόπησης ήταν 705 άνθρωποι και αυτό θεωρείται αρκετά μικρό, επομένως το αποτέλεσμα εμπεριέχει μεγαλύτερο περιθώριο λάθους. Ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις είναι ακόμη αμφίρροπες με μεγάλο ποσοστό να παραμένουν αναποφάσιστοι.

Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου.
Καθώς η ημέρα του δημοψηφίσματος πλησιάζει οξύνεται το πολιτικό σκηνικό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, εθνικιστής Άλεξ Σάλμοντ, κατηγορείται ότι διακατέχεται από το σύνδρομο της «προϊούσας νίκης», επειδή προσκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν όσο και τον υπέρμαχο της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Άλιστερ Ντάρλινγκ μέσω εκπομπής του BBC, να συμμετάσχουν στην διαπραγμάτευση της απόσπασης.


(Οι Σκωτσέζοι αντίπαλοι: Σάλμοντ και Ντάρλινγκ)

Ο Σάλμοντ, στην εκπομπή αυτή του BBC, δήλωσε πως είναι σίγουρος πως θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας. Προειδοποίησε πάντως του Σκωτσέζους πως «δεν νομίζει πως θα υπάρξει άλλο δημοψήφισμα γι’ αυτήν την πολιτική γενιά, στην περίπτωση που δεν υπερψηφισθεί το ΝΑΙ. «Αυτό συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά να μην πω πως είναι μια ευκαιρία ολόκληρης ζωής», είπε ο Σάλμοντ.

Θύμισε πως είχαν περάσει 17-18 χρόνια στην περίοδο ανάμεσα στο δημοψήφισμα του 1979 για το αν θα συστηνόταν η Σκωτική Εθνοσυνέλευση και το δημοψήφισμα του 1997 που οδήγησε στη σύσταση του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέηβιντ Κάμερον ετοιμάζει μια σειρά από δραματικές εκκλήσεις εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Πέμπτης, ενώ έχει διαμηνύσει στους Σκωτσέζους, ότι «το ΝΑΙ σημαίνει διάσπαση για πάντα».

Θα υποσταλεί άραγε οριστικά η σημαία «Union Jack» από τον Πύργο του Εδιμβούργου μετά από τρεις αιώνες;

Ο Ντάρλινγκ, ο επικεφαλής της εκστρατείας «Καλύτερα Μαζί», επέκρινε τον Σάλμοντ ότι έχει προδικάσει πως είναι ήδη νικητής, πριν αποφανθεί η κάλπη. Και υπενθύμισε πως ακόμη δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα με το νόμισμα της Σκωτίας σε περίπτωση νίκης των εθνικιστών.

Ανησυχία στον κόσμο του ουίσκι

Οι παραγωγοί σκωτσέζικου ουίσκι, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα είχε για αυτούς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Σύνδεσμος παραγωγών σκωτσέζικου ουίσκι ανησυχεί για ενδεχόμενο πτώσης των πωλήσεων, επειδή δεν έχει καθορισθεί σε ποιο νόμισμα θα γίνονται οι παραγγελίες και οι πληρωμές στην σκωτσέζικη οικονομία.

Όπως επισημαίνει το CNN, οι εξαγωγές ουίκσι σημαίνουν για τη Σκωτία ότι κάθε δευτερόλεπτο περνούν τα σύνορά της 40 μποτίλιες ουίσκι. Στην παραγωγή του εξαιρετικά δημοφιλούς στον Κόσμο προϊόντος, απασχολούνται περί τους 35.000 Σκωτσέζοι.

Τι θα γίνει με την ΕΕ;

Ένα ακόμη παράδοξο: Οι Σκωτσέζοι εθνικιστές. ενώ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση, από τους Άγγλους που προωθούν τον ευρωσκεπτικισμό. Έχει φτάσει ο πρωθυπουργός Κάμερον να διακηρύττει πως στην περίπτωση που θα νικήσουν οι Συντηρητικοί και πάλι στις επόμενες εκλογές, τότε θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην περίπτωση που υπάρξει αυτή η προοπτική τότε η οικονομική αναστάτωση στη Βρετανία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από όση έχει προκληθεί με το δημοψήφισμα για τη Σκωτία.

Σε τελική ανάλυση οι υπέρμαχοι του ΝΑΙ πιστεύουν ότι οι Σκωτσέζοι δεν θα σκέφτονται τόσο το οικονομικό ζήτημα πηγαίνοντας στην κάλπη την Πέμπτη, αλλά την εθνική τους υπερηφάνεια και μια ιστορική παράδοση για ανεξαρτησία από τους Άγγλους. Επειδή ήδη η Σκωτία ελέγχει με το τοπικό Κοινοβούλιο αρκετή από τη μοίρα της.

Για τους υπόλοιπους στη Βρετανία, η αποχώρηση της Σκωτίας θα σημάνει ότι η εξουσία του Λονδίνου από το Γουέστμίνστερ θα χρειαστεί να αποκεντρωθεί και στις υπόλοιπες συνιστώσες πολιτείες. Κάτι που έχει να συμβεί εκατοντάδες χρόνια.