Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν σήμερα τη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε μεταξύ των αντιπάλων πλευρών στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ζητώντας παράλληλα την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη χώρα.

«Η συμφωνία συνιστά σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των συμφερόντων που έχουν όλοι οι Λίβυοι στην αποκλιμάκωση, τη σταθερότητα και την αποχώρηση των ξένων μαχητών», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλούμε τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς παράγοντες να στηρίξουν την εφαρμογή καλή τη πίστει της συμφωνίας».

Γερμανία: «Πρώτη καθοριστική επιτυχία»

Από την πλευρά της η Γερμανία, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην αναζήτηση πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης στη Λιβύη, χαρακτήρισε «πρώτη καθοριστική επιτυχία» τη συμφωνία για τη μόνιμη εκεχειρία που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ των εμπολέμων πλευρών αυτής της χώρας που ταλανίζεται από τη βία από το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις «οδηγούν εδώ σε μια πρώτη καθοριστική επιτυχία», χαιρέτισε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν «καλή βάση για την προσεχή ανάπτυξη μιας πολιτικής λύσης».

«Η Λιβύη δεν έχει ακόμη επιτύχει τον στόχο της, αλλά ξεπέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη. Είναι σαφές ότι ο λαός της Λιβύης θέλει και πρέπει ο ίδιος να διαμορφώσει το μέλλον της χώρας του», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κάλεσε επίσης τους «διεθνείς παράγοντες να υποστηρίξουν απόλυτα αυτόν τον δρόμο και να απόσχουν από οποιαδήποτε νέα ανάμιξη». Ο Χάικο Μάας κάλεσε τους «εκπροσώπους του πολιτικού διαλόγου να πλησιάσουν οι μεν τους δε θαρραλέα και εποικοδομητικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΟΗΕ: «Θεμελιώδες βήμα προς την ειρήνη

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη μεταξύ των λιβυκών πλευρών, εκτιμώντας ότι είναι «ένα θεμελιώδες βήμα προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».

«Συγχαίρω τις πλευρές γιατί προέταξαν το συμφέρον της χώρας τους πάνω από τις διαφορές τους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι μένει ακόμη πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι υπέφεραν» από τη σύγκρουση «για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε εκφράζοντας λύπη για τους θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις.

«Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους περιφερειακούς παράγοντες να σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθυμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από το 2011.

Σήμερα το πρωί, οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη υπέγραψαν εθνική και μόνιμη εκεχειρία, όπως μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Διαδικτύου, έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι χωρισμένη σήμερα μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, συμμαχικές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα που υποστηρίζεται από μέρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου και τον πρόεδρό του Ακίλα Σάλεχ. Η καθεμιά πλευρά υποστηρίζεται από διεθνείς χορηγούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης