Ανθοδέσμη με ροζ και λευκά τριαντάφυλλα πρόσφερε στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ υποδεχόμενός την στο Σότσι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κύριο θέμα των συζητήσεων που ακολούθησαν ήταν η αντιμετώπιση των οικονομικών αντιποίνων που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία θα πλήξουν γερμανικές αλλά και ρωσικές εταιρίες.

Η απόφαση του Ντ. Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και την επαναφορά οικονομικών αντιποίνων έμμεσα απειλούν όσες ευρωπαϊκές εταιρίες που θα κάνουν δουλειές με ιρανικές.

Η απειλή επίσης για τις ευρωπαϊκές εταιρίες να υποστούν αντίποινα από τις ΗΠΑ για κοινά προγράμματα με τη Ρωσία, ειδικότερα για τον αγωγό φυσικού αερίου ‘Nord Stream 2’.

Όπως παρατήρησε σαρκαστικά ο πρόεδρος Πούτιν «η συμπεριφορά απέναντι στον αγωγό από την διακυβέρνηση Τραμπ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που είχε ακολουθήσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα».

Ο αγωγός ‘Nord Stream 2’ θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο κατ΄ευθείαν στη Γερμανία –τον μεγαλύτερο αγοραστή του καυσίμου- παρακάμπτοντας την Ουκρανία και άλλες ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες, μειώνοντας ανάλογα την τιμή πώλησης.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει χαρακτηρίσει την απόφαση δημιουργίας του αγωγού «πολιτική και όχι οικονομική».

Πάντως, στις δηλώσεις τους Μέρκελ και Πούτιν εξέφρασαν την «απόφαση των χωρών τους να επιμείνουν στις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία» καθώς και ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζεται νέα διευρυμένη συνάντηση της αποκαλούμενης «φόρμας Νορμανδίας», με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε ένταση από το 2014, λόγω της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς ωστόσο το Βερολίνο να έχει διακόψει τις οικονομικές του σχέσεις με τη Μόσχα.

Έχουμε στρατηγικά οφέλη από τις καλές σχέσεις μας με τη Μόσχα», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην από κοινού συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ρώσο πρόεδρο.

Γερμανία και Ρωσία συμφωνούν στην μεγάλη σημασία της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, στη δύσκολη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου δοκιμάζονται λόγω της διαφωνίας για την ρωσική υποστήριξη στον πρόεδρο Άσαντ της Συρίας και λόγω της διαμάχης με τους ρωσόφωνους στην στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, μεταξύ άλλων.

Τι ειπώθηκε για την Ουκρανία:

Μέρκελ: «Υπάρχει διέξοδος με τη νέα κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε πρόσφατα στην περιοχή».

Πούτιν: «Η Ρωσία υποστηρίζει την ανάπτυξη κυανόκρανων του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία».

Πούτιν: «Δεν θα σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, όσο πληρούνται οι οικονομικοί όροι.

Για τη Μέση Ανατολή:

Μέρκελ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν δημιούργησε δύσκολες καταστάσεις. Μπορεί να μην είναι τέλεια συμφωνία, αλλά καλύτερα αυτή παρά η μη συμφωνία».

«Οι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την δημιουργία νόμου που θα ακυρώνει τα αμερικανικά οικονομικά αντίποινα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επενδύουν στο Ιράν».

Πούτιν: «Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν την Συρία να ανοικοδομηθεί αν επιθυμούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα τους».

Τι άλλο ειπώθηκε:

Η Μέρκελ είπε πως η Γερμανία έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για καλές σχέσεις με την Ρωσία. Ο Πούτιν περιέγραψε τις συνομιλίες «πολύ χρήσιμες» για την Ρωσία «επειδή συνέβησαν σε πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή».

Η Μέρκελ είπε πως «τα σημαντικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν αν συζητήσεις γι’ αυτά με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις». Ο Πούτιν σχολίασε επίσης και την έξοδο από το νοσοκομείο του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, υποστηρίζοντας πως «αν είχε δηλητηριασθεί με τοξίνη χημικού όπλου –όπως υποστηρίζουν οι Βρετανοί- αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να είχε πεθάνει από την πρώτη στιγμή».

Πληροφορίες από rt.com και Deutsche Welle

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης