Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα «χωρίς να θέτει εκ των προτέρων κανέναν όρο», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε “θα μιλήσουμε μαζί σας μόνο εάν προσέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτοιμοι να απεμπολήσετε το πρόγραμμά σας”» για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, εξήγησε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ διατρανώνουν ότι η μόνη διαπραγμάτευση που πρόκειται να γίνει με τη Βόρεια Κορέα δεν θα αφορά τίποτε άλλο πέραν της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι «αυτοί έχουν επενδύσει πολλά» στο εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. «Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης πολύ ρεαλιστικά» την κατάσταση, πρόσθεσε ο Τίλερσον, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε πει, από διπλωματική σκοπιά, ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ό,τι θα ήθελε να συζητήσει η Βόρεια Κορέα. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια πρώτη συνάντηση χωρίς θα ορίσουμε καμιά προϋπόθεση από πριν».

Ο Ρεξ Τίλερσον πάντως υπενθύμισε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, πως συνομιλίες μπορεί να διεξαχθούν μόνο αφού υπάρξει «μια περίοδος ηρεμίας». «Θα ήταν δύσκολο να συζητήσουμε εάν εν μέσω των συνομιλιών μας αποφασίζατε να δοκιμάσετε έναν ακόμα πύραυλο», σχολίασε, αναφερόμενος στις πολυάριθμες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε τους τελευταίους μήνες η Πιονγκγιάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απλά ας συναντηθούμε», επέμεινε ο Τίλερσον. «Μπορούμε να μιλήσουμε για τον καιρό, εάν επιθυμείτε. Ή για το εάν το τραπέζι θα είναι στρογγυλό ή τετράγωνο, αν το θέλετε. Αλλά τουλάχιστον ας ιδωθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, και κατόπιν μπορούμε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε έναν χάρτη, έναν οδικό χάρτη, για το πού θέλουμε να πάμε και για ποιο πράγμα θέλουμε να εργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αρχικές επαφές θα έχουν σκοπό τον προσδιορισμό των κανόνων για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Παρά τον σίγουρο τόνο αυτής της διπλωματικής χειρονομίας του Τίλερσον, δεν είναι σαφές εάν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαθέτει την πλήρη υποστήριξη του Λευκού Οίκου, καθώς η επιρροή του μοιάζει να έχει μειωθεί αισθητά. Ο Τίλερσον είχε εκφράσει τον Οκτώβριο την πρόθεση να χρησιμοποιήσει διπλωματικούς διαύλους για να αρχίσουν συνομιλίες, αλλά τότε ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει κάθε τέτοια προσπάθεια χάσιμο χρόνου.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο ίδιος ο Τίλερσον, οι ΗΠΑ εργάζονται για να κάνουν ακόμη πιο αυστηρή την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ειδικά μέτρα που μπορεί να λάβει η Κίνα, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιλογών εάν χρειαστεί να ληφθεί αυτή η απόφαση, όπως πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον έχει συζητήσει με την Κίνα για το πώς θα αντιμετωπίζονταν τα βορειοκορεάτικα πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που ξεσπούσε κρίση κι έχει διαβεβαιώσει το Πεκίνο πως εάν αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Βόρεια Κορέα, θα επέστρεφαν κατόπιν αμέσως στη Νότια Κορέα.

Ο Ρεξ Τίλερσον στάθηκε πάντως στο ότι η Ουάσινγκτον θέλει να διευθετηθεί το πρόβλημα μέσω διαπραγματεύσεων, μέσω της διπλωματίας.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί περαιτέρω μετά τη δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα, με εμβέλεια που θεωρητικά δίνει στην Πιονγκγιάνγκ τη δυνατότητα να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα αφήνει να εννοηθεί ότι ουδόλως ενδιαφέρεται να αρχίσει συνομιλίες με τους Αμερικανούς πλέον και συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει περισσότερο την τεχνολογία που διαθέτει ώστε να είναι σε θέση να πλήξει το αμερικανικό έδαφος με ICBM που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κάτι που οι περισσότεροι ειδικοί συντείνουν πως δεν μπορεί να κάνει ακόμη.

Πηγές: AΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης