Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε σήμερα τις οδηγίες του, συστήνοντας στις κυβερνήσεις να ζητήσουν από όλους τους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του Covid-19, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.
Στις νέες αυτές οδηγίες, αφορμή για τις οποίες στάθηκαν ορισμένες μελέτες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι μάσκες είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και δεν θα πρέπει να δίνουν την ψευδή αίσθηση της πλήρους προστασίας.
«Συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκα. Και συγκεκριμένα, υφασμάτινη μάσκα, δηλαδή, όχι ιατρικού τύπου», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η χρήση της μάσκας συνιστάται κυρίως στα μέσα μεταφοράς, στα καταστήματα ή σε άλλους κλειστούς ή πολυσύχναστους χώρους, πρόσθεσε.
Μολονότι ορισμένες χώρες συστήνουν ή καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους, ο ΠΟΥ μέχρι τώρα έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις που να συνηγορούν υπέρ ή κατά. Πρότεινε όμως να φορούν ιατρικές μάσκες οι ασθενείς και οι φροντιστές τους.
Αρνητικά τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής δοκιμής για την υδροξυχλωροκίνη
Η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με τους υπευθύνους της μεγάλης, βρετανικής μελέτης Recovery, που ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν «αμέσως» να συμπεριλαμβάνουν νέα κρούσματα στο πρωτόκολλο χορήγησης αυτού του φαρμάκου.
Η Recovery, η πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, ήταν μία από τις ελάχιστες που δεν είχε διακόψει τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης αφού δημοσιεύτηκε η αμφιλεγόμενη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Η μελέτη αυτή, που στο μεταξύ αποσύρθηκε, έκανε λόγο όχι μόνο για την αναποτελεσματικότητα αλλά ενδεχομένως και για επιβλαβείς παρενέργειες στους ασθενείς από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Αφού αναλύθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει όφελος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς» από τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, αναφέρουν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους. «Αποφασίσαμε επομένως να σταματήσουμε να δεχόμαστε εθελοντές για το σκέλος της υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Recovery, με άμεση ισχύ», πρόσθεσαν.
Όπως σημειώνουν, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα «επειδή έχουν σημαντικές συνέπειες» για τη θεραπεία των ασθενών και τη δημόσια υγεία.
Η Recovery είναι μια ελεγχόμενη και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, μια μέθοδος που θεωρείται η πιο έγκυρη για να δοκιμάζονται τα φάρμακα. Διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περισσότερους από 11.000 ασθενείς που νοσηλεύονται σε 175 νοσοκομεία για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπειών για την Covid-19. Οι δοκιμές για τις άλλες θεραπείες συνεχίζονται.
Στο σκέλος της δοκιμής που αφορούσε την υδροξυχλωροκίνη συμμετείχαν 1.542 ασθενείς. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών και εκείνων που λάμβαναν την «κλασική» θεραπεία (συνολικά 3.132 άνθρωποι), ούτε στη θνησιμότητα ούτε στη διάρκεια της νοσηλείας.
«Είναι απογοητευτικό που αυτή η θεραπεία είναι αναποτελεσματική αλλά έτσι θα επικεντρωθούμε στην έρευνα πιο υποσχόμενων φαρμάκων», σχολίασε ο Πίτερ Χόρμπι, ο επικεφαλής της δοκιμής.
Η υδροξυχλωροκίνη χορηγήθηκε μαζικά σε πολλές χώρες, ελλείψει αξιόπιστων πληροφοριών για την αποτελεσματικότητά της. Τα αποτελέσματα της Recovery όμως «θα αλλάξουν την ιατρική πρακτική σε όλον τον κόσμο» ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν πόσο σημαντικές είναι οι ευρείες, τυχαιοποιημένες δοκιμές για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των θεραπειών, πρόσθεσε ο «υπ’ αριθμόν 2» της μελέτης, Μάρτιν Λάντρεϊ.
Την Τετάρτη, μια άλλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που έγινε στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά σε μικρότερο αριθμό ασθενών, έδειξε ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι αναποτελεσματική για την πρόληψη της Covid-19.
Πηγή: ΑΠΕ