Μπαράζ αλλαγών επιφέρει για τη Μ. Βρετανία η έξοδος της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν από λίγο έως πολύ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και τις τρίτες χώρες.

Μπαράζ αλλαγών επιφέρει η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένειαΜία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Grant Thornton καταδεικνύει ότι ο αντίκτυπος της εξόδου του Ην. Βασιλείου θα είναι οικονομικός, πολιτικός, θεσμικός κ.ο.κ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων η μελέτη αναλύει τον μηχανισμό αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε., την επίδραση διαφόρων εξωτερικών παραγόντων στις επιχειρήσεις κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και τις μελλοντικές μορφές επιχειρηματικής συνεργασίας Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι βασικές αλλαγές που φέρνει το επερχόμενο Brexit είναι οι εξής:

Οι πρώτες 100 ημέρες

Στην οικονομία θα υπάρξει:
– αστάθεια στις αγορές
– πτώση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές
– υποτίμηση της στερλίνας. Η HSBC υποστηρίζει ότι η βρετανική λίρα θα υποτιμηθεί 15-20% έναντι του δολαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα υπάρξει περίοδος αβεβαιότητας με πιθανή αναβολή επενδυτικών αποφάσεων έως ότου ξεκαθαριστούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον αναμένεται ρευστοποίηση επενδύσεων.

Στη Βρετανία θα υπάρξει πολιτική αστάθεια, καθώς θα κληθεί να εκκινήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την αποχώρησή της. Από τη στιγμή που οι περισσότεροι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του Bremain δεν υπάρχει «οδικός χάρτης» της εξόδου. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν έως 2 έτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποχώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη διετία

Στην πρώτη διετία αναμένεται μεγάλη αστάθεια και αβεβαιότητα. Ειδικότερα:

– η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. κατά τη διαδικασία αποχώρησης

– είναι πιθανή η αναβολή επενδυτικών αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαριστούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας

– το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει αυξημένος πληθωρισμός και πτώση στην κατανάλωση

– αναμένεται αναβολή επιχειρηματικών αποφάσεων. Ορισμένες επιχειρήσεις ίσως προβούν στη
λήψη αποφάσεων κατά τους πρώτους 6 με 12 μήνες χωρίς να αναμένουν τις τελικές πολιτικές ή νομικές διευθετήσεις.

Στον πολιτικό τομέα εκτιμάται ότι δεν αποκλείονται:

– πιθανές αλλαγές στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων
– το ενδεχόμενο νέων εκλογών
– συνταγματικά θέματα
– η Σκωτία να διεκδικήσει εκ νέου την ανεξαρτησία της
– πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας – Ιρλανδίας

Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα θα είναι παγκόσμια, εν όψει μάλιστα και των εκλογών σε ΗΠΑ (Νοέμβριος 2016), Γαλλία (άνοιξη 2017), Γερμανία (Σεπτέμβριος 2017) και Πολωνία (2019).

Στον τομέα των αγορών εκτιμάται ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά παραμένει ελεύθερη και θα διατηρηθούν σε ισχύ για τη Μεγάλη Βρετανία οι εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Επίσης, η επίτευξη εμπορικής συνεργασίας σε νέες βάσεις με την Ε.Ε. είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία αποχώρησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. Τέλος, απαιτείται η υπογραφή νέων συμφωνιών με την Ε.Ε. και τις τρίτες χώρες.

Η διετία θεωρείται θεσμικά μία κρίσιμη περίοδος αναφορικά με το Brexit, καθώς το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο που αφορά την Ε.Ε. παύει να εφαρμόζεται έπειτα από δύο έτη. Επίσης, απαιτείται σε βάθος αναθεώρηση του βρετανικού δικαίου και θέσπιση νέου κανονιστικού πλαισίου.

Μακροπρόθεσμα

Στην οικονομία θα υπάρξει μία σταδιακή μετάβαση, καθώς οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες δεν είναι προβλέψιμες, αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι αρνητικές στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας.

Αναμένεται ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Με την εγκαθίδρυση της νέας σχέσης Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε. οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο άγνωστο περιβάλλον.

Πολιτικά το Ην. Βασίλειο πιέζεται από τη στιγμή που οι επόμενες εκλογές αναμένονται το 2020. Έως τότε οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει να έχουν καταλήξει για τη σχέση της με την Ε.Ε.

Θεσμικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία παρατεταμένη μεταβατική περίοδος, από τη στιγμή που η διετία πιθανόν να είναι ανεπαρκής για να τεθεί σε ισχύ το νέο νομικό πλαίσιο, ιδίως εάν υπάρξει πολιτική αστάθεια.

Τέλος, στις αγορές θα είναι σε εξέλιξη για αρκετό καιρό οι εμπορικές διαπραγματεύσεις του Ην. Βασιλείου με την Ε.Ε., ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στην ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων. Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων θα περιοριστεί σημαντικά.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης