Ένα οδοιπορικό στο Σαν Κριστόμπαλ, την πόλη από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο, επιχειρεί ο ανταποκριτής της El Pais αναζητώντας τα αίτια της σοβαρότερης κοινωνικής αναταραχής που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν το κόμμα του Νικολάς Μαδούρο κατάφερε να επικρατήσει στους μεγαλύτερους δήμους, η περίπτωση της πολιτείας Τάτσιρα (όπου βρίσκεται το Σαν Κριστόμπαλ) ήταν η μεγάλη εξαίρεση: η κυβέρνηση έχασε τους 17 από τους 29 δήμους.

Επιπλέον, στις προεδρικές εκλογές του 2013, όταν ο Μαδούρο κέρδισε με 1% τον Ενρίκε Καπρίλες, στην Τάτσιρα η ήττα του νυν προέδρου ήταν συντριπτική: 37% για τον Μαδούρο, 63% για τον Καπρίλες…

Ο πληθωρισμός στο Σαν Κριστόμπαλ έφτασε το 60,5% το 2013, όταν ο μέσος όρος στη χώρα ήταν 56%. Στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά το ποσοστό ήταν 87,6%, όταν στο Καράκας ήταν 73,9%.

Το να διασχίσεις οδικώς την πολιτεία με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ είναι αδύνατο, καθώς οι οδηγοί φορτηγών έχουν την δυνατότητα να βάλουν μέχρι 40 λίτρα/ημέρα με μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα που παρέχει το Κράτος. Και όλα αυτά σε μια χώρα με άφθονο πετρέλαιο.

Οι ουρές στα βενζινάδικα είναι όσο μεγάλες είναι και στα σούπερ μάρκετ. Τα τελευταία για να αποφύγουν παρατράγουδα και βανδαλισμούς ανοίγουν με περιορισμένο ωράριο.

Η υποτίμηση του νομίσματος της Βενεζουέλας αποτελεί κίνητρο για τους κολομβιανούς να διασχίσουν τα σύνορα και να προμηθευθούν πιο φθηνά αρκετά προϊόντα. Αλλά η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να διασχίσει τα σύνορα αποτελεί πειρασμό, ώστε να πωληθούν στην Κολομβία σε τιμές αγοράς προϊόντα, οι τιμές των οποίων είναι ελεγχόμενες στην Βενεζουέλα.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι οι έλεγχοι από πλευράς της κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει το λαθρεμπόριο.