Μάριος Βελέντζας

Μπορεί να τις χωρίζει χρονικό διάστημα 150 ετών, ωστόσο οι ομοιότητες στις φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές.

Σύμφωνα με τη «WSJ», η μορφολογία του εδάφους στην περιοχή «Murray Buttes» του Άρη μοιάζει με τους απότομους λόφους στην πασίγνωστη «Κοιλάδα των Μνημείων»​

H «Wall Street Journal» κάνει μια σύγκριση εικόνων που έστειλε στις 8 Σεπτεμβρίου το διαστημικό όχημα «Curiosity» από την επιφάνεια του Άρη με αρχειακό υλικό του φωτογράφου Timothy H. O’Sullivan, ο οποίος έζησε τον 19ο αι. και κατέγραψε με τη μηχανή του τοπία σε νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, επιστήμονες της NASA έχουν εντυπωσιαστεί από τη σειρά έγχρωμων φωτογραφιών που ελήφθησαν με τη Mastcam, την κάμερα που διαθέτει το «Curiosity» για να αποτυπώνει το τοπίο στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Σε αυτές παρουσιάζονται μορφολογικές δομές του που θυμίζουν έντονα αντίστοιχες στο νοτιοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν έναν και πλέον αιώνα πριν.

«Πρόκειται για ένα οδικό ταξίδι (road trip) σ’ ένα κομμάτι της αμερικανικής ερήμου στα νοτιοδυτικά της χώρας» αναφέρει ενθουσιασμένος ο Άσβιν Βασαβάδα, επιστήμονας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος. 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα το «Curiosity» πραγματοποιούσε εξερεύνηση σε επίπεδο έδαφος, ωστόσο τους τελευταίους μήνες συναντά ολοένα και περισσότερο απότομες επιφάνειες, με διαβρωμένους βραχώδεις λόφους, οι οποίοι καλύπτονται από στρώματα ψαμμίτη -ένδειξη που έχει οδηγήσει τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι από εκεί διερχόταν ποταμός ή υπήρχε λίμνη. Σύμφωνα με τη «WSJ», η μορφολογία του εδάφους εκεί μοιάζει με τους απότομους λόφους στην πασίγνωστη «Κοιλάδα των Μνημείων», περιοχή στο οροπέδιο του Κολοράντο που καλύπτει τμήματα των πολιτειών Γιούτα και Αριζόνα.

«Είναι λίγο πιο μικροί» συμπληρώνει ο Βασαβάδα, επισημαίνοντας ότι η πορτοκαλί απόχρωση στις φωτογραφίες οφείλεται στην ατμόσφαιρα του «Κόκκινου Πλανήτη» και στο πώς αυτή επιδρά στο ηλιακό φως. «Το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, μοιάζει σαν αυτό που θα αντίκριζε κάποιος αν βρισκόταν εκεί» προσθέτει.

Το «Curiosity» προσγειώθηκε με επιτυχία τον Αύγουστο του 2012 στον κρατήρα «Γκέιλ» και συνεχίζει να στέλνει δεδομένα στη Γη. Αποτελεί τμήμα του προγράμματος «Mars Science Laboratory Mission» (MSL) που στόχο έχει να ρίξει φως στο γεωλογικό παρελθόν του Άρη. Με μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο, ζυγίζει 889 κιλά και έχει μήκος 2,9 μ. και ύψος 2,2 μ. To διαστημικό ROVER έχει τη δυνατότητα να αναλύει με υπερσύγχρονα όργανα τη χημική σύσταση δειγμάτων, τα οποία συλλέγονται μέσω ρομποτικού βραχίονα από το έδαφος. Τον τελευταίο μήνα εξερευνεί πολυ-επίπεδους γεωλογικούς σχηματισμούς σε μια περιοχή που ονομάζεται «Murray Buttes». 

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ένας κυνηγός UFO (UFO hunter) του «YouTube», που αυτοαποκαλείται κ. Αίνιγμα (Mr. Enigma), υποστήριξε ότι έχει εντοπίσει σχηματισμό βράχων στον Άρη με πολλές «ομοιότητες» μ’ ένα από τα πιο γνωστά μυστήρια κτίσματα στη Γη, το αρχαίο αγγλικό μνημείο «Stonehenge». Παρόμοιες εικόνες δίνουν… τροφή στους κατά τόπους «ουφολόγους» και στους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας για τη στενή σχέση που υπάρχει -όπως υποστηρίζουν- μεταξύ των δύο πλανητών.

 



Οδοιπορικό στην Άγρια Δύση

Ο O’Sullivan, με τη βοήθεια των πρωτοπόρων για την εποχή τους στην αποτύπωση φυσικών τοπίων William Henry Jackson, Carleton Watkins και William Bell, πραγματοποίησε οδοιπορικό στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ξεκίνησε την καριέρα του καταγράφοντας εικόνες καταστροφής από τον αμερικανικό εμφύλιο. Μεταξύ 1867 και 1874 εργάστηκε ως επίσημος φωτογράφος σε δύο ερευνητικές αποστολές της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξερεύνηση και καταγραφή των εδαφών στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ.

Σε αυτές τις φωτογραφίες αποτυπώθηκαν η άγρια ομορφιά και το φυσικό κάλλος των περιοχών αυτών.

Διαβάστε επίσης: