Την εντολή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αλί Χαμενεϊ περιμένουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και οι σύμμαχοί του, για την επίθεση κατά του Ισραήλ, μετά τις δολοφονίες ηγετικών στελεχών Χαμάς και Χεζμπολάχ. Άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι στην ανάφλεξη βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, την ώρα που η διεθνής διπλωματία καταβάλει ύστατες προσπάθειες για αυτοσυγκράτηση.

Επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αμερικανική βάση στο Ιράκ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο στρατιώτες, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το Ιράν μετακινεί εκτοξευτήρες πυραύλων και κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ενόψει επίθεσης.

Συναγερμός σήμανε από επίθεση με ντρόουν της Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ. Ωστόσο πύραυλος αναχαίτισης που ενεργοποιήθηκε από τον Σιδερένιο Θώλο έπεσε σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Ναχαρίγια, προκαλώντας τρόμο και τον τραυματισμό κατοίκων.

Σύμφωνα με την οργάνωση, στόχος ήταν ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ενώ την ίδια στιγμή, εντείνοντας την αγωνία για τα επικείμενα αντίποινα κατά του Ισραήλ, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοινώνουν ότι έχουν αναπτύξει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν την εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν.

Οι εκρήξεις τη νύχτα στο Ισφαχάν σημειώνονται την στιγμή που η Wall Street Journal – επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους – αναφέρει πως το Ιράν μετακινεί εκτοξευτήρες πυραύλων και κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ενόψει της επίθεσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου που ταξίδεψε σε Κατάρ και Αίγυπτο απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

Για την Ουάσιγκτον, που συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες, παραμένει ακόμα άγνωστη η μέρα και η φύση της επίθεσης του Ιράν και μέσω διπλωματικών διαύλων διαμηνύει στην Τεχεράνη ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Διπλωματικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, καθώς και για την επίθεση με ρουκέτες στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο δυτικό Ιράκ που προκάλεσαν τον τραυματισμό Αμερικανών στρατιωτικών.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από την Χεζμπολάχ και το Ιράν. Ωστόσο, ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα συνεπάγονται οι επιθέσεις παραμένει ασαφές.

Σε αυτό το πλαίσιο το Πεντάγωνο ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή με περισσότερα αντιτορπιλικά, ακόμη μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, ενώ το αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ πλέει προς το Ισραήλ.

Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απηύθυνε και αυτός έκκληση στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για συγκρατημένη απάντηση στο Ισραήλ. Το μήνυμα εστάλη μέσω του στενού του συνεργάτη, Σεργκέι Σοϊγκού που μετέβη στην Τεχεράνη.

Το Ιράν, από την πλευρά του καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα, σε μια προσπάθεια, να εξασφαλίσει την στήριξη των χωρών μελών του καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.

Το Ιράν επιμένει ότι θα πάρει εκδίκηση, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η Ουάσιγκτον να στέλνει μηνύματα στην Τεχεράνη, καθώς εκείνη ευθύνεται για την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

Η ζωή στο Ισραήλ: Ύψιστος συναγερμός υπό το φόβο χτυπήματος του Ιράν και των συμμάχων του

Στο Τελ Αβίβ η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου εν αναμονή πυραυλικής επίθεσης ο κόσμος δεν θα συνέχιζε να ζει κανονικά, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, όμως εδώ αυτή είναι συχνά η πραγματικότητα.

Το 48% με βάση σημερινή δημοσκόπηση προκρίνει προληπτικό χτύπημα από το Ισραήλ καθώς κρίνει ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν το έχουν παρατραβήξει και ότι εάν δεν πληγούν το Ισραήλ δεν θα ησυχάσει.

Εκτός από την ηρεμία, όμως, υπάρχει και η κούραση. Πλησιάζουμε άλλωστε τον ένα χρόνο πολέμου.

Με εξαίρεση τον πόλεμο της ανεξαρτησίας το 1948 τον οποίο οι περισσότεροι δεν έζησαν, ποτέ κανένας πόλεμος εδώ δεν διήρκησε πάνω από τρεις βδομάδες. Οι Ισραηλινοί θέλουν να μπει ένα τέλος.

Το χτύπημα, το μόνο βέβαιο, θα έρθει. Το πότε και το πώς είναι άγνωστο. Με τον τρόπο του ο καθένας, οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι και το περιμένουν.

Έλληνες που ζουν στο Λίβανο

Την κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο, περιγράφει ο ιερέας της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Βηρυττού. Ο πατέρας Ιουστίνος μιλώντας στο ΕΡΤNEWS και την Άντζυ Κούκη, αναφέρεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, για μία χώρα που είναι συνηθισμένη σε πολέμους από τη δεκαετία του `70. Στο μεταξύ, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι που φτάνουν στη χώρα μας επισημαίνουν πως «ο φόβος στη Μέση Ανατολή έχει γίνει κανονικότητα».

Κάποιοι ζουν χρόνια στον Λίβανο. Έζησαν τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, τον εμφύλιο το 1975, την εισβολή των Ισραηλινών το 1982 στο νότιο τμήμα της χώρας, τη συριακή κατοχή έως το 2005. Ακόμα και για όσους έζησαν αυτούς τους πολέμους, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη λένε και το μέλλον αβέβαιο.

Πολίτες από τον Λίβανο και το Ισραήλ που επισκέπτονται την χώρα μας κάνουν λόγο για μία εμπόλεμη κατάσταση που παρά το φόβο και τη διαρκή ανασφάλεια τείνει να εξελιχθεί σε κανονικότητα.

Το σενάριο να μην μπορέσουν να ξαναδούν την οικογένειά τους είναι υπαρκτό.

Οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν την μία πτήση μετά την άλλη από και προς Βηρυτό με τις εικόνες από τους ταλαιπωρημένους πολίτες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η στρατηγική του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ

Παρά τις απειλές που εκτοξεύει το Ιράν τα τελευταία 24ωρα, μέχρι στιγμής δεν έχει επιχειρήσει κάποιο πλήγμα κατά του Ισραήλ.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως Ιράν και Χεζμπολάχ επεξεργάζονται ακόμα το σχέδιο αντίδρασης, τι ακριβώς θα κάνουν, ποιος θα το κάνει πρώτος, αν θα είναι επίθεση σε δύο κύματα. Αλλά υπάρχουν και βαθύτεροι πολιτικοί λόγοι.

Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του Ιράν μπορεί να επικρατούν αντίρροπες δυνάμεις: οι μετριοπαθείς του Προέδρου Πεζεσκιάν και οι σκληροπυρηνικοί του Αγιατολάχ Χαμενεϊ, αλλά το δίλημμα μετρημένη αντίδραση ή τυφλή εκδίκηση είναι μόνο κατ΄ επίφαση. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι τα αντίποινα είναι η ευκαιρία, ένα διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσουν ανταλλάγματα από τη Δύση.

To Ιράν έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι αυτό που δίνει πλέον τον τόνο των εξελίξεων στην περιοχή. Γνωρίζει επίσης ότι η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση θα έδινε στην ιρανική οικονομία την πολυπόθητη ανάσα ζωής και στο ίδιο το καθεστώς το άλλοθι για να συνεχίσει να εξουσιάζει τη χώρα, στέλνοντας στην παράταση την αναμέτρηση με την αντιπολίτευση, που αγωνίζεται χρόνια τώρα για την ανατροπή του.

Tυφλή εκδίκηση σημαίνει ολοκληρωτικός πόλεμος με το Ισραήλ και αυτό βάζει σε κίνδυνο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τη στρατηγική θέση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και εν τέλει την ίδια την παραμονή του θεοκρατικού καθεστώτος στην εξουσία.

Αν μάλιστα εκλεγεί Πρόεδρος ο Τραμπ ξέρουν ότι στην πορεία θα βρουν κάθετα απέναντί τους τις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι έχουν πολλά να χάσουν με μία τυφλή εκδίκηση που θα ικανοποιήσει τον Άξονα της Αντίστασης αλλά θα αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.