Τα exit poll δείχνουν ότι ο κεντροαριστερός εθνικιστής, πρώην στρατιωτικός, Ογιάντα Ουμάλα έχει το προβάδισμα έναντι της δεξιάς αντιπάλου του Κέικο Φουχιμόρι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Περού.

Τόσο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα όσο και τα exit poll από τρεις εταιρίες δίνουν στον Ουμάλα προβάδισμα 2,6 ως 5 εκατοστιαίων μονάδων, εξέλιξη που προκάλεσε πανηγυρισμούς υποστηρικτών του, με τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους να χορεύουν, να ανεμίζουν κόκκινες σημαίες και να φωνάζουν «Humala Presidente!» («Ο Ουμάλα πρόεδρος!»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κέικο τέλειωσε», έγραφε ένα πανό. «Φουχιμόρι ποτέ ξανά», έγραφε ένα άλλο. Ορισμένοι υποστηρικτές του Ουμάλα έκαψαν ένα ομοίωμα της δεξιάς πολιτικού, η οποία είχε υπηρετήσει στην κυβέρνηση του πατέρα της, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, την δεκαετία του 1990, πριν καταρρεύσει μέσα σε ένα νέφος σκανδάλων διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Ipsos Apoyo, ο Ουμάλα συγκεντρώνει το 52,6% των ψήφων, έναντι 47,4% της Φουχιμόρι. Η εταιρία Datum Internacional δίνει στον Ουμάλα 52,7% και στη Φουχιμόρι 47,3%. Η CPI δίνει στον Ουμάλα το προβάδισμα με 52,5% έναντι 47,5% της Φουχιμόρι.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμενόταν να δοθούν στην δημοσιότητα στις 20:00 τοπική ώρα (04:00, ώρα Ελλάδας) από την εκλογική επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία ήταν ειρηνική, παρά το σοκ που προκάλεσε η επίθεση στην οποία προέβησαν το Σάββατο μέλη της ένοπλης οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή πέντε στρατιωτών. Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων όδευαν σε εκλογικά τμήματα που εντέλλονταν να φρουρούν όταν έπεσαν σε ενέδρα στη νότια επαρχία Κούσκο. Και οι δύο υποψήφιοι καταδίκασαν την επίθεση και δεσμεύτηκαν να πατάξουν τη βία εάν εκλέγονταν.

Ο Ουμάλα ανέμενε να μάθει το αποτέλεσμα στο προάστιο Σαν Ισίδρο. Η Φουχιμόρι βρίσκεται στο γραφείο της στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στην διαδικασία είχαν δικαίωμα ψήφου 20 εκατ. πολίτες–η ψήφος είναι υποχρεωτική για όσους είναι από 18 ως 70 ετών.

Στον πρώτο γύρο, την 10η Απριλίου, ο 48χρονος Ουμάλα ήλθε πρώτος συγκεντρώνοντας το 31% των ψήφων. Η 36χρονη Φουχιμόρι είχε το 23%.

Ψηφίζοντας χθες, ο απερχόμενος πρόεδρος Άλαν Γκαρσία –ο οποίος δεν είχε δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ το κόμμα του, που σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες, δεν υπέβαλε υποψηφιότητα– είπε ότι θα υποστηρίξει τον επόμενο πρόεδρο όποιος ή όποια κι αν είναι. «Το σημαντικό είναι ο/η επόμενος/η πρόεδρος να παραμείνει δεσμευμένος/η στην συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και στην δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε.

Ο νικητής αναμένει να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα την 28η Ιουλίου για πέντε χρόνια.

Η χώρα των 29 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, με το ποσοστό της φτώχειας να βρίσκεται κοντά στο 35%, παρά την ετήσια οικονομική ανάπτυξη που πλησιάζει το 9%.

Οι ξένοι επενδυτές είχαν εκδηλώσει σαφή προτίμηση στη Φουχιμόρι και οι αγορές σημείωναν άνοδο ή πτώση τις τελευταίες εβδομάδες αναλόγως με το εάν η Φουχιμόρι κέρδιζε ή έχανε έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης του Περού Ισμαέλ Μπενάβιδες δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι είναι ένα έτοιμο ένα «σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης» σε περίπτωση νίκης του Ουμάλα, εάν κερδοσκόποι αποπειραθούν να προκαλέσουν κρίση στις αγορές.

«Έχουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης (με στόχο) να παράσχουμε ρευστότητα στην αγορά διαμέσου του υπουργείου Οικονομικών. . . για να βοηθήσουμε την Κεντρική Τράπεζα», είπε ο Μπενάβιδες. Πρόσθεσε ότι όποιος κερδίσει πρέπει να κινηθεί ταχύτατα για να καθησυχάσει τις αγορές.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Ουμάλα για οικονομικά θέματα Φέλιξ Χιμένες δήλωσε ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα αλλά η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποκρούσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εάν η χώρα αντιμετωπίσει τέτοιες.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι η ίδια, η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του προϋπολογισμού», είπε ο Χιμένες. Η χώρα διαθέτει αποθεματικά-ρεκόρ, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένο συνάλλαγμα, ίσα με σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της.

«Εάν υπάρξει επίθεση κερδοσκόπων, επαναλαμβάνω ότι θα ζητήσω από την κεντρική τράπεζα να κάνει την δουλειά της. Η κεντρική τράπεζα έχει τα εργαλεία να αποκρούσει μια τέτοια επίθεση», σημείωσε ο Χιμένες.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Περού Χούλιο Βελάρδε είπε στο Ρόιτερς τον Απρίλιο ότι μελετώνται τρόποι αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου απότομου κλονισμού της ‘εμπιστοσύνης’ των αγορών.

Ο συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας το 2010, εκδήλωσε ικανοποίηση για τη διαφαινόμενη νίκη του Ουμάλα.

Ο Βάργκας Γιόσα, ο οποίος είχε άλλοτε περιγράψει το σενάριο αναμέτρησης Ουμάλα-Φουχιμόρι –το οποίο έμελλε να γίνει πραγματικότητα– ως μια επιλογή «ανάμεσα στο AIDS και τον καρκίνο», έφθασε να συμμετέχει στην εκστρατεία του Ουμάλα, που περιέγραψε ως το μικρότερο κακό.

«Έλαβα μέρος στην εκστρατεία του διότι το Περού δεν θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια δικτατορία», είπε ο Βάργκας Γιόσα σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό από την Ισπανία όπου βρίσκεται, αφού πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα των έξιτ πολ.

Το 1990 ο Βάργκας Γιόσα είχε χάσει από τον πατέρα της Κέικο Φουχιμόρι, Αλμπέρτο.

Ο Βάργκας Γιόσα κάλεσε να υπάρξει μια προσπάθεια συμφιλίωσης μετά την εξαιρετικά πολωμένη εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι το Περού πρέπει να πολεμήσει τους πραγματικούς του εχθρούς: την υπανάπτυξη και τη φτώχεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης