Τον επιστημονικό κλάδο της χαρτογραφίας ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν οι εθνικές διαμάχες, και ως γνωστόν δεν ήταν πάντα δυνατόν να βρεθεί μία χρυσή τομή. Όλα αυτά μέχρι που ήρθε το Google Maps και η ουκρανική κρίση.

Για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος, στους ηλεκτρονικούς χάρτες η Κριμαία είναι κατά περίπτωση ουκρανική, ρωσική ή στο περίπου ανεξάρτητη, αναλόγως του τι (θεωρεί το Google πιθανότερο να) νομίζει ο κάθε χρήστης.

Έτσι, εάν μπει κανείς στο Google Maps από την Ουκρανία, η χώρα έχει μείνει ενιαία και αδιάσπαστη, και οποιαδήποτε σύγκρουση υπάρχει δεν εμφανίζεται στον χάρτη: Η χερσόνησος της Κριμαίας δεν διαχωρίζεται από την υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια.

Διαμετρικά αντίθετη είναι η εικόνα όμως εάν μπει κανείς από την Ρωσία στο Google Maps. Εκεί το ζήτημα έχει λήξει, και η χερσόνησος της Κριμαίας είναι εντελώς ξεχωριστή από την Oυκρανία. Το λέει κι ο χάρτης, που έχει τραβήξει την συνεχή γραμμή με την οποία απεικονίζει τα σύνορα μεταξύ κρατών.

Για τους υπόλοιπους, η λύση είναι σολομώντεια. Εάν μπει κανείς από άλλες περιοχές, όπως επί παραδείγματι από την Ελλάδα, κάτι σχετικά ασαφές συμβαίνει με την Κριμαία, ανοικτό σε ερμηνεία: Η χερσόνησος διαχωρίζεται μεν, αλλά μόνο με μία διακεκομμένη γραμμή από τις ουκρανικές περιφέρειες στα βόρεια.

Εν ολίγοις, η Κριμαία έγινε το όνειρο κάθε χαρτογράφου ανά τους αιώνες που ήθελε να μείνει ουδέτερος.