Ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον αυτοκινητοπομπής αμερικανικού προξενείου στη νοτιοανατολική Νιγηρία, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και απαγάγοντας άλλους τρεις, πάντως ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχει κανένας υπήκοος των ΗΠΑ, κατά επίσημες συγκλίνουσες πηγές.
«Στην αυτοκινητοπομπή δεν βρισκόταν κανένας Αμερικανός πολίτης», εξήγησε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νιγηρίας, ο Ικέγκα Τοτσούκου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Οι ένοπλοι σκότωσαν δυο αστυνομικούς που φρουρούσαν την αυτοκινητοπομπή και «δύο υπαλλήλους προξενείου» των ΗΠΑ, προτού πυρπολήσουν το όχημα στο οποίο επέβαιναν, ανέφερε ο Τοτσούκου.
Η επίθεση διαπράχθηκε χθες Τρίτη στις 15:30 [σ.σ. τοπική ώρα· στις 17:30 ώρα Ελλάδας] στην περιφέρεια Ογκμπάρου, στην πολιτεία Ανάμπρα, διευκρίνισε η αστυνομία της Νιγηρίας.
Δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης, όπου όμως οι ένοπλοι απήγαγαν δύο αστυνομικούς και έναν οδηγό, κατά τον Τοτσούκου.
«Επιχείρηση διάσωσης»
Βρισκόταν σε εξέλιξη χθες βράδυ «επιχείρηση διάσωσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νιγηρίας.
Ο Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε την επίθεση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στην αμερικανική προεδρία. «Αμερικανική οχηματοπομπή υπέστη επίθεση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως (…) κανένας Αμερικανός πολίτης δεν έπαθε κακό», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του σημείωσε πως διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ στη Νιγηρία συνεργάζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας της αφρικανικής χώρας στο πλαίσιο της έρευνας.
«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πάντα απόλυτα απαραίτητη και παίρνουμε εξαιρετικές προφυλάξεις όταν οργανώνουμε μετακινήσεις στο πεδίο», είπε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Διάφορες αυτονομιστικές οργανώσεις δρουν στη νοτιοανατολική Νιγηρία και τελευταία έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους, βάζοντας συχνά στο στόχαστρο την αστυνομία και κυβερνητικά κτίρια.
Οι νιγηριανές αρχές αποδίδουν τις επιθέσεις αυτές κυρίως στο Κίνημα Αυτοχθόνων Πληθυσμών της Μπιάφρας (IPOB), που χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και τον στρατιωτικό του βραχίονα, το Eastern Security Network.
Το IPOB έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως ενέχεται σε βίαιες ενέργειες.
Η δράση αυτονομιστών είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα στη Νιγηρία, όπου η απόπειρα απόσχισης που εκτυλίχθηκε στην Μπιάφρα το 1967, υπό την ηγεσία αξιωματικών του στρατού, προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο που κράτησε τρία χρόνια και είχε απολογισμό πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς.
Ο ηγέτης του IPOB, ο Νάμντι Κάνου, είναι φυλακισμένος το τρέχον διάστημα και αναμένεται να προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, μετά τη σύλληψή του στο εξωτερικό και την μεταγωγή του στη Νιγηρία.
Η βία σε διάφορες περιοχές συγκαταλέγεται στις όχι λίγες προκλήσεις ως προς την ασφάλεια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μπόλα Τινούμπου, αφού αναλάβει τα καθήκοντά του αργότερα εντός του μήνα στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.
Ο στρατός της Νιγηρίας είναι αντιμέτωπος με τζιχαντιστικές οργανώσεις σε βορειοανατολικούς τομείς της χώρας, αυτονομιστικές οργανώσεις σε νοτιοανατολικούς, καθώς και τη δράση συμμοριών και συγκρούσεις ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και αγρότες σε κεντρικές πολιτείες.