Στον αριθμό- ρεκόρ των 800.000 έφτασαν οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα στο 2011, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.
Στην Έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις 2011» της Ύπατης Αρμοστείας περιγράφεται με πολλές λεπτομέρειες, για πρώτη φορά, η έκταση του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω μιας σειράς σημαντικών ανθρωπιστικών κρίσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2010 στην Ακτή Ελεφαντοστού και τις οποίες ακολούθησαν οι κρίσεις στη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και αλλού.
Συνολικά, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν για πρώτη φορά, ανάμεσά τους 800.000 που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και έγιναν πρόσφυγες.
«Το 2011 ο ανθρώπινος πόνος έλαβε επικές διαστάσεις. Τόσο πολλές ζωές ανατράπηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που συνεπάγεται τεράστιο προσωπικό κόστος για όλους, όσοι επλήγησαν. Μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες που το διεθνές σύστημα προστασίας αυτών των ανθρώπων στάθηκε όρθιο στο μεγαλύτερο μέρος του και τα σύνορα έμειναν ανοιχτά. Ζούμε σε καιρούς δοκιμασίας», εξήγησε ο Antonio Guterres.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας