Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Νυχθημερόν κλιμακώνουν την ένταση Tούρκοι αξιωματούχοι με δηλώσεις που ξεπερνούν πια κάθε όριο, στο πλαίσιο της εμμονής που επιδεικνύουν με αβάσιμη ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η φιλοπολεμική προπαγάνδα από τα ενημερωτικά μέσα και οι προκλήσεις της γείτονος χώρας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο του βρίσκονται σε εγρήγορση και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το πού το πάει και πού τελικά είναι διατεθειμένος να σταματήσει.

Ακραία ρητορική από τον Ερντογάν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε την Κυριακή αποφασισμένος να διατηρήσει την επιθετική στάση που τον χαρακτηρίζει όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου. Μιλώντας σε οργάνωση του κόμματός του στην επαρχία Κιζιλτζαχαμάμ, είπε: «Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν».

Στη συνέχεια υποστήριξε πως η Τουρκία και οι πολίτες της δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους και πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει χαράξει στη Μεσόγειο, στη Συρία και παντού.

Μπαχτσελί: Ο Μητσοτάκης προκαλεί ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προσπάθησε την Τρίτη να κάνει το άσπρο μαύρο εν μέσω έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και υπό τον φόβο η εμπρηστική ρητορική να μεταφερθεί στο πεδίο.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπαχτσελί επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι, επισκεπτόμενος τα νησιά, επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, ο οποίος εξαπέλυσε απειλές, επιθυμία της Τουρκίας είναι «το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα γαλήνης. Αν συμβεί το αντίθετο, μόνο ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα υποστούν το κόστος των υπολογισμών τους».

«Να ξέρει ο Μητσοτάκης ότι όποιος καβαλάει το άλογο, πέφτει πολύ γρήγορα και ότι στα βουνά που εμπιστεύεται χιονίζει. Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο ας εμφανιστούν μπροστά μας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένοχη. Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία» πρόσθεσε.

Τσαβούσογλου: «Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας και μεγάλη επιτυχία στο… κλάμα»

Σε νέα σειρά προκλητικών δηλώσεων όσον αφορά τα ελληνικά νησιά προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «θα συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις», ενώ δεν δίστασε να πει ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας και «μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατακεραυνώνει την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του στηλιτεύει τη συνεχή οπισθοδρόμηση της Τουρκίας, την επιδείνωση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προκλητική συμπεριφορά προς την Ελλάδα και την Κύπρο και προειδοποιεί πως, χωρίς πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές και αποτελεί κόλαφο για τη γείτονα χώρα.

Οι ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με δεδομένο ότι η χώρα ασκεί διαρκή νομική και διοικητική πίεση στην κοινωνία των πολιτών και στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους δικηγόρους και στους δημοσιογράφους. 

Καταδικάζουν την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας

Η πρόσφατη νέα έξαρση με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά είναι αντιπαραγωγική και υπονομεύει το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Για το Κυπριακό εκφράζουν τη λύπη τους για το ότι παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά πως η λύση στο ζήτημα θα πρέπει να βασίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές νομικό πλαίσιο. Καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία. 

Καταδικάζουν, ακόμη, την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου, αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. 

Ένταξη Σουηδίας – Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η τουρκική κυβέρνηση καλείται από τους ευρωβουλευτές να αντιμετωπίσει με καλή πίστη τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων σύμφωνα με τις αξίες και τις νομικές απαιτήσεις της ΕΕ και να απόσχει από την άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης κατά τη διαδικασία αυτή.  

Συνοψίζοντας, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί, στο παρόν στάδιο, να δικαιολογήσει την τροποποίηση της θέσης του σχετικά με την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018. 

Αψηφώντας ανοιχτά τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά και άλλων, η σημερινή τουρκική κυβέρνηση καταλήγει ότι το ψήφισμα του ΕΚ έχει σκοπίμως καταστρέψει οποιεσδήποτε προσδοκίες για επανέναρξη της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ υπό τις παρούσες συνθήκες. 

Οργή Τουρκίας για το Ευρωκοινοβούλιο: «Δεν ωφελούν οι στενόμυαλες θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο»

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και τις αναφορές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά και σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση (του Ευρωκοινοβουλίου) που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν». 

«Απορρίπτουμε τη ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο στην έκθεσή του κάνει μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την Τουρκία», προσθέτει το ΥΠΕΞ της γείτονος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης