Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τα ξημερώματα του Σαββάτου τον νόμο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62 που είναι σήμερα.

Λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Οι δικαστές επέκριναν έξι διατάξεις του νομοσχεδίου, ήσσονος σημασίας.

 

 

Τα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν ταυτόχρονα το αίτημα για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP) που κατέθεσε η Αριστερά. Ένα δεύτερο αίτημα, που κατατέθηκε αργότερα, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέας απόφασης στις 3 Μαΐου.

Ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει τις αλλαγές ως «αναγκαιότητα» για τη διάσωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το οποίο -όπως λέει- δεν είναι βιώσιμο στη σημερινή του μορφή, αλλά τα συνδικάτα εξακολουθούν να αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κάλεσαν τους εργαζομένους να επιστρέψουν στους δρόμους της Γαλλίας την Πρωτομαγιά.

Νέες διαδηλώσεις στο Παρίσι

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου, που ενέκρινε ως σύμφωνη με το γαλλικό Σύνταγμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, ξέσπασαν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, καθως σύμφωνα με τη Le figaro στην πλειονότητα τους οι πολίτες απορρίπτουν την μεταρρύθμιση Μακρόν.

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους και άναψαν φωτιές, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 112 συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Γάλλου προέδρου και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο και να μην προχωρήσει στην έκδοσή του, που θα το καταστήσει εφαρμόσιμο έως το τέλος του χρόνου.

Στη Ρεν, κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων πυρπολήθηκε η είσοδος ενός αστυνομικού τμήματος. Είχε προηγηθεί πορεία περίπου 1.000 ατόμων. Στη Μασσαλία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. «Δεν περίμενα πολλά από τη συμμορία του Φαμπιούς (πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου), αλλά πίστευα ότι θα είχαν την νοημοσύνη να μας σεβαστούν, αντί να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε ο τοπικός γραμματέας του Συνδικάτου Force Ouvrière (FO), Φρανκ Μπεργκαμινί.

Το συνδικάτο CGT σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου ανέφερε πως δεν θα δεχτεί συνάντηση με την εκτελεστική εξουσία πριν από την 1η Μαΐου. 

Από τον Σεπτέμβριο σε ισχύ ο νόμος του Μακρόν

Ο υπουργός Εργασίας του Μακρόν, Ολιβιέ Ντυσόπτ, είπε ότι αναμένει να τεθούν σε ισχύ οι μεταρρυθμίσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

O ίδιος έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τα ποσοστά απασχόλησης των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αυξημένης ηλικίας συνταξιοδότησης.