Η δημιουργία ευρωστρατού δεν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες την Παρασκευή.

«Ο στρατός της ΕΕ δεν είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης», δήλωσε ο Νεχάμερ στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι χώρες της ΕΕ που ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αυξάνουν τώρα με ταχείς ρυθμούς τις επενδύσεις τους στις ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς η Αυστρία στοχεύει να διπλασιάσει σχεδόν τις αμυντικές της δαπάνες και η Γερμανία ετοιμάζει 100 δισεκατομμύρια ευρώ παράλληλα με τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ των ετήσιων δαπανών της, το μεγάλο ζήτημα από το 2009 έχει γίνει η διαλειτουργικότητα στις επιχειρήσεις και δημόσιες συμβάσεις.

Ερωτήματα όπως «πώς μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα μεταξύ μας;» εξετάζονται, εξήγησε ο Νεχάμερ. «Αυτό που δεν πρόκειται να συμβεί είναι ένας στρατός της ΕΕ. Δεν υπάρχει καμία φιλοδοξία για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, πουθενά».

«Γιατί; Επειδή δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ολόκληρη η πολιτική βούληση, ώστε να υπάρξει πράγματι στρατιωτική ανάπτυξη ενός στρατού της ΕΕ στο έδαφος», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από έναν κοινό στρατό, ο Νεχάμερ σημείωσε την ισχυρή δέσμευση στο άρθρο της Συνθήκης της ΕΕ που ορίζει ότι τα μέλη της ΕΕ πρέπει να βοηθούν το ένα το άλλο σε περίπτωση εισβολής.

«Κάθε χώρα του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση θα βοηθηθεί από το ΝΑΤΟ. Αλλά έγινε η προσθήκη, και υπάρχει και στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών, ότι το άρθρο 42 (7) ισχύει και για τα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε.

«Οι χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ επωφελούνται από αυτό. Αυτό αφορά τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Αυστρία, αλλά και τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Αυτό ήταν αξιοσημείωτο σε αυτή την διευκρίνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι «κέρδισαν» οι ΗΠΑ από την ουκρανική κρίση

Στη Σύνοδο των Βερσαλλιών οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον στις αμυντικές τους δαπάνες, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

«Τον Δεκέμβριο του 2021, αποφασίσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και, στον τομέα της άμυνας, θα ακολουθήσει στρατηγική πορεία δράσης και θα αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα. Η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ είναι το κλειδί για τη συνολική μας ασφάλεια», είπαν στην κοινή τους δήλωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Μια ισχυρότερη και πιο ικανή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του», πρόσθεσαν.

Πηγή κοντά στο θέμα είπε στη EURACTIV ότι εάν κέρδισαν κάτι οι Αμερικανοί από την τωρινή κρίση ανατολικά είναι η διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο βασικός ασφάλειας της Ευρώπης σε αντίθεση με τα σενάρια που προωθούσε το Παρίσι περί δημιουργίας ευρωστρατού.

Η στρατηγική αυτονομία στον τομέα της άμυνας, που επικαλέστηκε κυρίως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πλέον αποτελεί παρελθόν, πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί πλέον δεν έχουν «αυτόν τον πονοκέφαλο».

Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι η απόφαση για επιτάχυνση της σταδιακής απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «αποκόβει» πλήρως την Ευρώπη από τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, το πάγωμα του Nord Stream 2, αγωγός που είχε ενοχλήσει αφόρητα την Ουάσιγκτον, βάζει στον πάγο κάθε σενάριο μιας Γερμανίας αυτόνομης ενεργειακά από τις ΗΠΑ, καθώς πλέον οι Ευρωπαίοι θα εξαρτώνται από το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Τέλος, η πηγή εκτίμησε ότι η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ θα ωφεληθεί σημαντικά από τις επενδύσεις που θα γίνουν σε ΕΕ στις αμυντικές δαπάνες και με μια «απομονωμένη» από τον πλανήτη Ρωσία, η οικονομία της οποίας λόγω των κυρώσεων θα αποδυναμωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα, η Δύση θα μπορεί πλέον να ασχοληθεί με την «πραγματική απειλή», την Κίνα.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de, Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com)

Πηγή: euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης