Το τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές δυνάμεις και τους πολίτες που βρίσκονταν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, για να αποχωρήσουν έληξε το απόγευμα και πλέον η Ρωσία εξαπολύει την τελική επίθεση για να καταλάβει τον τελευταίο ίσως θύλακα αντίστασης της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται από όλες τις πλευρές και έχουν καταφέρει σφοδρά χτυπήματα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, με τις προθέσεις τους να γίνονται σαφείς από τους διαλόγους των αξιωματικών τους. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο παρουσιάζει μια υποκλοπή των επικοινωνιών διοικητή ρωσικής μονάδας εδάφους, ο οποίος λέει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη σχεδιάζουν «να ισοπεδώσουν τα πάντα στο έδαφος» γύρω από το Azovstal.

 

 

Στην ηχογράφηση που κυκλοφόρησε τη Μ. Τρίτη φέρεται να μιλά ο αρχηγός μιας ρωσικής διμοιρίας, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το Azovstal.

 

Άνδρας: «Περιμένουμε εκπλήξεις από τη Ρωσία εδώ».

Γυναικεία φωνή: «Τι είδους εκπλήξεις;»

Άνδρας: «Τριών τόνων, από τον ουρανό. Η εντολή έλεγε να ισοπεδωθούν όλα στο έδαφος».

Λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος, το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA δημοσίευσε δήλωση του αναπληρωτή διοικητή του Azov, σύμφωνα με τον οποίο «το εργοστάσιο Azovstal καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά».

Από την πλευρά του, ο Έντουαρντ Μπασουρίν, εκπρόσωπος της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», αναφέρει ότι τα στρατεύματα που επιχειρούν την επίθεση βοηθούνται από ρωσικά αεροσκάφη και πυροβολικό.

Στο εργοστάσιο Azovstal, βρίσκονται περίπου 1.000 άμαχοι, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε σήραγγες. Ο Μπασουρίν διέψευσε αυτές τις αναφορές.

Λίγο νωρίτερα, η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλέκνο ανάρτησε στο Twitter ένα χάρτη της Μαριούπολης, η οποία όπως λέει «είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές, αλλά εξακολουθεί να στέκεται κάτω από τις σημαίες της Ουκρανίας». 

Ο Πάβλο Κυριλένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Ντόνετσκ, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αλλάζουν τακτική», αλλά η Μαριούπολη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Μετά την κατάληψη της πόλης Κρεμίνα, στην περιοχή του Λουχάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν προς το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ, είπε ο Κυριλένκο. Υπήρξαν συνεχείς βομβαρδισμοί προς τις πόλεις Μαρίνκα και Αβντιίβκα και μια επίθεση στα νότια προς τη Μαριούπολη.

Ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη Μαριούπολη κάτω από σφοδρό βομβαρδισμό και υπάρχουν μάχες με τανκς σε ορισμένους δρόμους, αλλά «η ουκρανική σημαία κυματίζει πάνω από την πόλη».

Για ‘ό,τι αφορά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο, σύμβουλος του δημάρχου Μαριούπολης δήλωσε ότι σε αυτό δεν υπήρχαν άμαχοι. «Πράγματι, η Μαριούπολη, ιδιαίτερα η ζώνη του Azovstal, δέχεται πυκνούς βομβαρδισμούς με βόμβες μεγάλης ισχύος. Όμως στην ζώνη γύρω από το εργοστάσιο εδώ και καιρό κανείς δεν κρύβεται, ιδιαίτερα στο κτίριο του νοσοκομείου που είχε καταστραφεί από πριν. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να σχολιάσω» δήλωσε.

«Θέμα ημερών» η πτώση της Μαριούπολης

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούτσα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για ωμότητες, τις οποίες διαψεύδει το Κρεμλίνο.

«Τελικά, αναμένουμε όντως την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στη Μαριούπολη», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» θέματος για το οποίο μιλούσε. «Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από την Μπούτσα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη… Για αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό τον έλεγχο τις επόμενες ημέρες» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Οι τοπικές αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιορκία της Μαριούπολης και η Ρωσία έχει δώσει τελεσίγραφο στους τελευταίους υπερασπιστές του χαλυβουργείου Αζοφστάλ να παραδοθούν.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει πως ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονμπάς και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα ξηράς» μέχρι την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν τέσσερις έως έξι μήνες για να γίνει αυτό και η σύρραξη μπορεί στη συνέχεια να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.