Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας αφού ορκίσθηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» το ισλαμικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, υπεύθυνο για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο η Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο από το Ισραήλ.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 150 Ισραηλινοί, ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα έχουν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Έφθασε στο Ισραήλ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ το πρωί της Πέμπτης, με το αεροσκάφος που τον μετέφερε να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπως μετέδωσε το BBC.

Στη σύντομη επίσκεψή του, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντήσει Ισραηλινούς αξιωματούχους αλλά και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Όχθη και είναι πολιτικός αντίπαλος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοδείας του στη  Μέση Ανατολή στοχεύει να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς και να προσπαθήσει για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και παράλληλα θα προσπαθήσει να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς, κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί, αλλά και να δημιουργηθεί ασφαλής δίοδος για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

Η ΔΕΕΣ είναι σε επαφή με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων – Εκφράζει ανησυχία για τους αμάχους στη Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ- ICRC) βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η ΔΕΕΣ κάλεσε εξάλλου “τις δύο πλευρές να περιορίσουν τα δεινά των αμάχων”.

«Ως ουδέτερος μεσολαβητής είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις, να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και των μελών των οικογενειών τους όπως και οποιαδήποτε απελευθέρωση», υπογράμμισε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιοχή της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής.

Η κράτηση ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όλοι όσοι κρατούνται θα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι, πρόσθεσε ο Καρμπόνι.

Δεκάδες Ισραηλινοί και αλλοδαποί – στρατιώτες, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά– πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν καταμετρήσει 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επίσημη απελευθέρωση ομήρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε επίσης μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, επίσημη πηγή στο AFP.

Ο αξιωματούχος της ΔΕΕΣ εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για την τύχη των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς. Από τον πόλεμο έχουν ήδη σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

Το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, διακόπτοντας την παροχή νερού, ηλεκτρικού και καυσίμων.

Καθώς η ηλεκτροδότηση στη Γάζα έχει διακοπεί, “τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα νεογνά που βρίσκονται στις θερμοκοιτίδες και τους ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Οι αιμοκαθάρσεις έχουν σταματήσει και δεν μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες”, υπογράμμισε ο Καρμπόνι.

“Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία”, κατήγγειλε, τονίζοντας ότι ήδη η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη. “Κανένας γονέας δεν θέλει να είναι αναγκασμένος να δίνει βρόμικο νερό σε ένα παιδί που διψά”, σημείωσε.

Το Ισραήλ ορκίζεται να «καταστρέψει» τη Χαμάς και συνεχίζει να πλήττει τη Γάζα

Κατά την έκτη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στους δύο εχθρούς που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, απ’ όπου εκτοξεύθηκαν ομοβροντίες ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ.

«Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του στο πλαίσιο της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που σχημάτισε επίσης χθες με τον Μπένι Γκαντζ, έναν από τους κύριους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Η Χαμάς είναι ο Νταές (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Νταές», πρόσθεσε αφού χαρακτήρισε την επίθεση «αγριότητα πρωτοφανή μετά το Ολοκαύτωμα».

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανάπαυσης για τους εβραίους, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ με οχήματα, αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα, και σκότωσαν περισσότερους από 1.000 αμάχους μέσα στο δρόμο, στα σπίτια τους ή σε ένα ρέιβ πάρτυ, σπέρνοντας τον τρόμο κάτω από μια βροχή ρουκετών.

Δείτε LIVE εικόνα από το μέτωπο

Η Γάζα σε κατάσταση πολιορκίας

Κοντά στα σύνορα της Γάζας, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες, Τετάρτη, πτώματα σε αποσύνθεση που παρουσιάσθηκαν ως τα πτώματα επιτιθέμενων της Χαμάς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σήμερα πως είναι σε επαφή με τη Χαμάς για να εργασθεί για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε κι αυτός μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ισλαμιστική οργάνωση, ανέφερε χθες, Τετάρτη, το βράδυ μια επίσημη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι και πτώματα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα και στα βόρεια σύνορά του με το Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις με ρουκέτες.

Η Λωρίδα της Γάζας, ένας φτωχός θύλακας όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι που από το 2006 υφίστανται χερσαίο, αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολιορκίας, καθώς το Ισραήλ έχει σταματήσει την παροχή ύδατος, ηλεκτρικού και τροφίμων.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί την Τετάρτη το απόγευμα, ελλείψει καυσίμων, και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και έχουν ελλείψεις σε υλικά.

Ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιφέρεια της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, ζήτησε από τα δύο στρατόπεδα «να μειώσουν τα δεινά των αμάχων» και κυρίως αυτών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χωρίς ηλεκτρικό, τα νοσοκομεία υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε νεκροτομεία», ανέφερε σε ανακοίνωση, λέγοντας πως φοβάται κυρίως για τα νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες και για τους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή σε αιμοκάρθαρση.

Λιγότερες ρουκέτες από τη Χαμάς

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια. Πλήξαμε μεγάλο αριθμό στόχων», δήλωσε σήμερα τα χαράματα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, «λιγότερες ρουκέτες» εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και «αυτό είναι πάντα καλό σημάδι», επισήμανε.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν δεκάδες πολυκατοικίες, εργοστάσια, τζαμιά και καταστήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Γυναίκες, με τα παιδιά τους στα χέρια, περπατούσαν ανάμεσα στα συντρίμμια.

«Είναι σαν εικόνα Αποκάλυψης ή ενός σεισμού (…) (Οι Ισραηλινοί) ήρθαν για να καταστρέψουν, σαν οι άνθρωποι αυτοί να μην αξίζουν να ζουν. Σαν να μην είναι άνθρωποι», λέει ανάμεσα στα ερείπια ένας κάτοικος της συνοικίας Καράμα στη Γάζα, ο οποίος δεν θέλησε να πει το όνομά του.

Περισσότεροι από 338.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου από το Σάββατο 29 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βιαιότητες στη Δυτική Όχθη.

Οι συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα σύνορα δημιουργουν φόβους για μια χερσαία επίθεση εναντίον του θύλακα, από τον οποίο το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005 και ο οποίος από το 2007 κυβερνάται από τη Χαμάς.