Τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ώστε να καταφέρει να συνάψει συμφωνία για το Brexit μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ειδάλλως θα έρθει με έξοδο χωρίς συμφωνία, δίνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Indepedent.
Η προθεσμία φαίνεται να συμφωνήθηκε σε συνεδρίαση στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Φινλανδίας Antti Rinne ο οποίος συντονίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έρχεται μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προς τον Μπόρις Τζόνσον νωρίτερα που του ξεκαθάριζε «να πάψει να προσποιείται πως διαπραγματεύεται».
«Αν θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να εξετάσει εναλλακτικές, αυτό πρέπει να γίνει πριν το τέλους του μήνα» είπε ο Rinne στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την στάση του Μπόρις Τζόνσον θεωρώντας ότι σπαταλά το χρόνο χωρίς να καταθέτει συγκεκριμένε προτάσεις, κοιτάζοντας με το ένα μάτι τις εκλογές.
Μπαρνιέ: Μετά το Brexit θα πρέπει να λογοδοτήσετε
Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, «θα πρέπει να λογοδοτήσετε στους πολίτες» της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές της χώρας.
«Οι Βρετανοί πολίτες, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν δικαίωμα στην αλήθεια για τις επιπτώσεις του Brexit, όλες τις επιπτώσεις που είναι πολύ πιο σοβαρές…που δεν θέλετε να το πείτε», δήλωσε ο Μπαρνιέ.
Νωρίτερα σήμερα, ο Μπαρνιέ είχε επισημάνει ότι «σίγουρα το θέμα δεν είναι να κάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε». Σε «αυτή την ασυνήθιστη και περίπλοκη διαπραγμάτευση», «είναι δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με αποφασιστικότητα, με ειλικρίνεια».
Παράλληλα, ο Μπαρνιέ προειδοποίησε να μην υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία και δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα θέματα που εγείρονται από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πριν καταστεί δυνατή μια συμφωνία για μια μελλοντική σχέση.
«Συμβουλεύω όλους να μην υποεκτιμούν τις επιπτώσεις, προφανώς για το Ηνωμένο Βασίλειο πρώτα απ’ όλα, αλλά και για εμάς, από την απουσία μιας συμφωνίας», δήλωσε ο Μπαρνιέ.
Πρόσθεσε ότι μια συμφωνία διαζυγίου, που θα αντιμετωπίζει ζητήματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών και τα ιρλανδικά σύνορα, είναι προϋπόθεση για μια συμφωνία επί της μελλοντικής οικονομικής σχέσης μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία, θέλω να σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά…Περίπου τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε».
Προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο η Ελλάδα
Η διατήρηση, ακόμη και η ενίσχυση όπου είναι δυνατόν, του επιπέδου των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιδίωξη της κυβέρνησης και της χώρας μας και μετά το Brexit, όπως επίσης και η προετοιμασία έναντι κάθε ενδεχόμενου ακόμη και αυτού ενός άτακτου Brexit, τονίστηκε από μέλη της κυβέρνησης, σε ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ για το Brexit, η οποία πραγματοποιήθηκε Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΒΕΘ, του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ.
Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα : «No Deal Brexit – Προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης και των επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ώστε σε κάθε περίπτωση – ενός Brexit με συμφωνία, ή χωρίς- οι συναλλαγές να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τη δημόσια διοίκηση στη βάση ενός «Οδικού Χάρτη Εθνικών Δράσεων για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit». Ο Χάρτης περιλαμβάνει εκτενή διϋπουργικό συντονισμό για 128 ενέργειες σε εθνικό επίπεδο, υπό την υποστηρικτική ομπρέλα του ΥΠΕΞ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Brexit, το ελληνικό κράτος προετοιμάζεται υπηρεσιακά σε όλους τους τομείς οικονομικών, εμπορικών, πολιτικών και διπλωματικών συμφερόντων των δύο χωρών.
«Δεν είναι ευχάριστο να φεύγει από την Ε.Ε. αυτή η μεγάλη δύναμη» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Υπογράμμισε, όμως ότι όπως και αν συμβεί αυτό η ελληνική πλευρά πρέπει να επιβεβαιώσει «ότι, την επόμενη μέρα, μπορούμε να έχουμε καλύτερες εμπορικές, οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις με τους Βρετανούς» και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση προετοιμαζόμαστε, είμαι βέβαιος, όμως, ότι η πλειοψηφία του κόσμου, των συναλλασσομένων, του εμπορικού και του επιχειρηματικού κόσμου μπορεί σήμερα, ήδη, να πάρει απαντήσεις που αφορούν το 90% των θεμάτων».
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από ελληνικής πλευράς, σε συντονισμό με τους υπηρεσιακούς, παραγωγικούς, επιστημονικούς και άλλους φορείς, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από ένα άτακτο Brexit.
«Έχουμε καταγράψει εκατόν είκοσι οκτώ δράσεις, έχουμε ζητήσει από τα υπουργεία να προχωρήσουν στην προετοιμασία των προσφορότερων τρόπων για την αντιμετώπιση τους. Έχει γίνει ήδη μια πολύ μεγάλη δουλειά στις διαδικασίες των εξαγωγών, των εισαγωγών, στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, στη διακίνηση των διαφόρων προϊόντων, στα θέματα των τελωνείων και στα θέματα της φορολογίας» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε: «Όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία πρέπει να λυθούν σε κεντρικό επίπεδο την επόμενη μέρα και να ξέρουμε σε ποιο καθεστώς πάμε. Είναι αυτά που αποτελούν αντικείμενο του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε.».