Τυχαίο; Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση ότι η Λαγκάρντ συμμερίζεται τις απόψεις Μοντμπούρ (του αποπεμφθέντος υπουργού Οικονομίας, που προκάλεσε την πρόσφατη κυβερνητική κρίση στη Γαλλία), ο γενικός εισαγγελέας Ζαν Λουί Ναδάλ ζήτησε από το CJR, (το μόνο δικαστικό όργανο που μπορεί να διερευνήσει υποθέσεις που αφορούν υπουργούς), να ξεκινήσει έρευνα κατά της Λαγκάρντ για “κατάχρηση εξουσίας” υπέρ του Μπερνάρ Ταπί – το 2007.
Το αταίριαστο ζευγάρι Κριστίν Λαγκάρντ και Μπερνάρ Ταπί βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για συνενοχή στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Η υπόθεση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια την αρρωστημένη σχέση ανάμεσα στον κόσμο της υψηλής γαλλικής πολιτικής και τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Κριστίν Λαγκάρντ: «Πάντοτε εργαζόμουν για το συμφέρον του κράτους και σύμφωνα με το νόμο». Τη
Η θεωρούμενη μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ είχε κληθεί για πρώτη φορά σε ανάκριση από την γαλλική εισαγγελία, για ενδεχόμενη συμμετοχή της σε σκάνδαλο κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος.
Η κατηγορία ήταν ότι είχε εξουσιοδοτήσει ως υπουργός Οικονομικών του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί, να γίνει εξωδικαστικός διακανονισμός οφειλής προς το γαλλικό δημόσιο του ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί. Η υπόθεση όμως δεν είχε ξεκαθαρίσει πλήρως, και η Λαγκάρντ είχε καθορισθεί ως «μάρτυρας υπό έλεγχο ή συνεπικουρούμενος μάρτυρας». Κάτι που σύμφωνα με τα γαλλικά δικαστικά χρονικά, σημαίνει ότι και στο μέλλον θα πρέπει να δώσει απαντήσεις ως μάρτυρας, παρουσία δικηγόρου. Έτσι όμως, θα μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον της αν οι δικαστές άλλαζαν γνώμη.
Η Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις αναφορές, διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και ότι θα προσβάλει την απόφαση των δικαστικών αρχών να την θέσουν υπό έρευνα. Οι δικαστικές αρχές του Παρισιού αποφάσισαν, σύμφωνα με τις αναφορές, να θέσουν την πρόεδρο του ΔΝΤ υπό έρευνα για να εξετάσουν εάν στοιχειοθετείται «αμέλειά» της ή «κάτι άλλο», στην υπόθεση.
Το Reuters επικαλείται συνεργάτες της Λαγκάρντ και ξεχωριστές πηγές στη γαλλική Δικαιοσύνη που
Ο Στεφάν Ρισάρ, πρώην διευθυντής του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ και νυν διευθύνων σύμβουλος της τηλεφωνικής εταιρείας Orange, είχε τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για την επίμαχη διαιτησία…
Ο Ρισάρ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει πως δεν υπήρξε “διαταγή ούτε οδηγία ούτε ιδιαίτερη πίεση” από το προεδρικό μέγαρο για να προχωρήσει στη διαιτησία. Όμως υποστήριξε το αντίθετο στην εφημερίδα Le Canard enchaîné αναφερόμενος σε μια “οδηγία” που διαβιβάσθηκε από τον γενικό γραμματέα του προεδρικού μεγάρου Κλοντ Γκεάν, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης το 2007 με τον ίδιο και τον Ζαν-Φρανσουά Ροσί.
Την ίδια εποχή, ο ένας από τους τρεις δικαστές του διαιτητικού δικαστηρίου είχε τεθεί υπό εξέταση για απάτη με οργανωμένη συμμορία.
Μια… παλιά ιστορία
Η γενική εισαγγελία είχε ζητήσει στις 10 Μαΐου 2011 να ξεκινήσει έρευνα κατά της (τότε) υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για μία υπόθεση που τη συνέδεε με τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.
Η πολυσυζητημένη υπόθεση αφορά στον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία και χρηματοδότη του Νικολά Σακοζί, Μπερνάρντ Ταπί, και τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που είχε με το γαλλικό Δημόσιο σχετικά με την πώληση του μεριδίου του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas στην Credit Lyonnais το 1993. Στη συνέχεια η τράπεζα μεταπώλησε το μερίδιο έναντι πολύ υψηλότερου αντιτίμου και ο κ. Ταπί την κατηγορούσε ότι τον εξαπάτησε.
Η τότε υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, είχε παρέμβει προσωπικά –εν γνώσει του Σαρκοζί υποστηρίζουν πολλοί- και η υπόθεση είχε παραπεμφθεί το 2007 σε ιδιωτική διαιτησία, με αποτέλεσμα ο Ταπί να λάβει περίπου 400 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο απ’ όσο εκτιμάται ότι θα λάμβανε δια της δικαστικής οδού.
Ο σπινθήρας…
Δευτέρα βράδυ, την ώρα που η κυβέρνηση της πατρίδας της είχε παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός
Λίγες ημέρες νωρίτερα από την Κριστίν Λαγκάρντ, την προηγούμενη Παρασκευή, δηλαδή την ώρα που ο Μοντμπούρ κατακεραύνωνε την οικονομική ορθοδοξία που έχει επιβάλει σε ολόκληρη την Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι από την κοιλάδα του Τζάκσον Χόουλ στις ΗΠΑ υποστήριζε ότι «δίχως τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης εμείς οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουμε να εμπλακούμε στο φαύλο κύκλο μιας υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας».
Για να αντιληφθεί κάποιος τις ιδεολογικοπολιτικές απόψεις του Ντράγκι, αρκεί να ρίξει μια ματιά στη συνέντευξη που είχε δώσει προ διετίας στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». «Πιστεύετε ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από αυτό που αποκαλείται ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο;», τον ερωτά ο δημοσιογράφος και ο Ντράγκι απαντά:
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών από ολόκληρη την υφήλιο σημείωσε τη διαφορετική πορεία που ακολουθούν οι ανακάμπτουσες από την παγκόσμια κρίση οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. «Η ανεργία στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2008, ενώ στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλότερη κατά 4% συγκριτικά με τα επίπεδα που βρισκόταν προ εξαετίας», είπε.
Ο Ιταλός τραπεζίτης εξήγησε ότι η ευρωατλαντική διαφορά οφείλεται στη ζήτηση. «Είμαι πεπεισμένος ότι το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε από την ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου θα δώσει μια ώθηση στην καταναλωτική ζήτηση στην Ευρωζώνη».
«Όλοι μπορούν να βρουν κάτι που τους εκφράζει στις πρόσφατες δηλώσεις και τις θέσεις που εξέφρασαν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι. Ακόμα και ο Αρνό Μοντμπούρ, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας είναι πρόθυμος να τους επικαλεστεί για να στηρίξει τις απόψεις του, που δεν θα διεκδικούσαν άλλωστε καμία πρωτοτυπία αν δεν εκφράζονταν με τόσο κραυγαλέο τρόπο», γράφει ο συντάκτης της «Figaro» Ζαν-Πιερ Ρομπέν.
Πληροφορίες από Guardian/ Le Figaro/ WSJ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης