Μια απίστευτη ιστορία ενός άνδρα που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Βρετανία στην Αυστραλία μέσα σε ένα… ταχυδρομικό κουτί έφερε στο φως της δημοσιότητας η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Το 1964, ο 22χρονος Αυστραλός Ρετζ Σπιρς ασχολούνταν με τον ακοντισμό και στόχος του ήταν να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο της ίδια χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να προετοιμαστεί καλύτερα, αποφάσισε να πάει στη Βρετανία, προκειμένου να κάνει αγώνες και να προπονηθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Μόνος, άφραγκος και δίχως εισιτήριο επιστροφής για την πατρίδα του, ο Σπιρς έκανε κάτι… αδιανόητο. Σε συνεργασία με τον Βρετανό συναθλητή του Τζον ΜακΣόρλεϊ κατασκεύασε ένα κουτί, του έκανε τρύπες για να μπορεί να αναπνέει και αποφάσισε να ρισκάρει να επιστρέψει λαθραία στην Αυστραλία.

Η κατασκευή έγινε στο σπίτι του ΜακΣόρλεϊ. Ο Σπιρς προσπάθησε να βολευτεί μέσα στο κουτί, έχοντας πάρει μαζί του ένα μπουκάλι με χυμό φρούτων, ένα πακέτο μπισκότα, δύο πακέτα μαγειρεμένα μακαρόνια και κονσέρβες φρούτων. Ο ΜακΣόρλεϊ κάρφωσε το κουτί και χάραξε πάνω του την επιγραφή «Πλαστικό γαλάκτωμα», που υποτίθεται ότι θα έφευγε από ένα εργοστάσιο χημικών στη Μεγάλη Βρετανία για μια εταιρεία παπουτσιών-«φάντασμα» στο Περθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κουτί είχε διαστάσεις 152 Χ 91 Χ 76 εκατοστά, καθώς αυτό ήταν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τότε για αεροπορικά δέματα, κάτι που ήξερε ο Σπιρς καθώς είχε δουλέψει για λίγο καιρό σε εταιρεία που μετέφερε αεροπορικώς πακέτα. Μάλιστα, το έφτιαξαν έτσι ώστε να ανοίγει από μέσα και από τις δύο μικρές πλευρές, προκειμένου ο Σπιρς να μπορεί να βγαίνει από αυτό όσο το αεροπλάνο θα ταξίδευε στους αιθέρες.

Για να μπορέσει να αντέξει αυτό το μακρύ ταξίδι της επιστροφής, ο Σπιρς έτρωγε ελάχιστα μία εβδομάδα πριν… πετάξει, προκειμένου να συνηθίσει στην έλλειψη τροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 17 Οκτωβρίου του 1964 ο ΜακΣόρλεϊ και δύο φίλοι του πήγαν το κουτί (με τον Σπιρς μέσα) στο αεροδρόμιο «Χίθροου» και -άγνωστο πώς- το φόρτωσαν σε μια πτήση Λονδίνο-Βομβάη.

Ωστόσο, το… ταξίδι δεν ξεκίνησε καλά για τον Σπιρς. Αναγκάστηκε να μείνει κλεισμένος στο κουτί για περισσότερες από 24 ώρες, καθώς η πυκνή ομίχλη στο «Χίθροου» καθιστούσε απαγορευτική την απογείωση. Ευτυχώς γι’ αυτόν, είχε προνοήσει να πάρει μαζί του και ένα άδειο μπουκάλι για να κάνει την… ανάγκη του.

Έπειτα από 37 ώρες, και μετά από μια ενδιάμεση στάση στο Παρίσι, ο Σπιρς έφτασε στη Βομβάη. Εκεί αναγκάστηκε να περιμένει κάποιες ώρες κλεισμένος μέσα στο κουτί (το οποίο παραλίγο να πέσει από τον γερανό που το μετέφερε) μέχρι να… επιβιβαστεί στην επόμενη, πολυπόθητη πτήση για Αυστραλία.

Το αεροπλάνο έκανε μια στάση ανεφοδιασμού στη Σιγκαπούρη και έπειτα από συνολικά 63 ώρες ταξιδιού ο Σπιρς έφτασε στο Περθ, εξουθενωμένος αλλά ζωντανός.

Όπως ήταν φυσικό, κανείς δεν πήγε στην αποθήκη για να παραλάβει το… δέμα και έτσι το βράδυ, μέσα στο σκοτάδι, ο Σπιρς έβγαλε το μαχαίρι που είχε πάρει μαζί του και απεγκλωβίστηκε.

Κάνοντας ωτοστόπ διέσχισε την Αυστραλία και έφτασε στο σπίτι του, στην Αδελαΐδα, όπου τον περίμεναν η γυναίκα του και η κόρη του.

Η γυναίκα του ΜακΣόρλεϊ, η Τζούλια, και ο γιος της, Μάρκους, συγκέντρωσαν τις απίθανες περιπέτειες του Ρετζ Σπιρς σε ένα βιβλίο με τίτλο «Out of the box», δηλαδή «Έξω από το κουτί».

Αλήθεια ή ψέματα, ο Ρετζ ήταν… περιπετειώδης τύπος. Το 1980 δραπέτευσε από την πατρίδα του μετά την αποφυλάκισή του με εγγύηση (σ.σ. είχε συλληφθεί διακίνηση ναρκωτικών). Τέσσερα χρόνια μετά συνελήφθη ξανά στη Σρι Λάνκα, προσπαθώντας να περάσει ναρκωτικά κρυμμένα σε ένα κασετοφωνάκι. Είχε αλλάξει την ταυτότητα του σε Πατρίκ Κλοντ Αλμπέρ Λεντό, Γάλλο υπήκοο υπεράνω υποψίας. Τον έστειλαν πίσω στην Αυστραλία, όπου εξέτισε δεκαετή κάθειρξη.

Πλέον, σε ηλικία 73 ετών, ο Σπιρς ζει στην Αδελαϊδα με νέα σύντροφο και δύο σκυλιά και συνεχίζει να έχει επικοινωνία με την οικογένεια ΜακΣόρλεϊ. «Σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανός όταν βρίσκεσαι δίπλα του», λέει για αυτόν ο Τζον ΜακΣόρλεϊ…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης