Οι διασώστες άρχισαν να απομακρύνουν σήμερα τον εξοπλισμό από το σημείο από το οποίο έγιναν οι επιχειρήσεις για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί δύο εβδομάδες σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη.
Εκατοντάδες διασώστες είχαν κινητοποιηθεί επί δύο εβδομάδες, μετατρέποντας αυτήν την απομονωμένη περιοχή της βόρειας Ταϊλάνδης, στη μέση ενός τροπικού δάσους, σε πραγματικό εργοτάξιο. Εκσκαφείς και αντλίες είχαν μεταφερθεί μεταξύ άλλων στο βουνό αυτό, στα σύνορα με τη Μιανμάρ.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης, ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι Ναροσάνγκ Οσοτανακόρν, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τη διάλυση της ομάδας κρίσης σε συνέντευξη Τύπου.
Κατά τη διάρκειά της μεταδόθηκαν και οι πρώτες εικόνες αυτής της άνευ προηγουμένου επιχείρησης διάσωσης, με τα παιδιά ναρκωμένα να μεταφέρονται έξω από τη σπηλιά πάνω σε φορεία, εξοπλισμένα με φιάλες οξυγόνου.
Επί δύο εβδομάδες η Ταϊλάνδη έζησε στους ρυθμούς των προόδων που σημείωναν οι διασώστες, οι οποίοι εξέτασαν κάθε πιθανό τρόπο διάσωσης των παιδιών.
Τα 12 αγόρια παραμένουν ακόμη και σήμερα στο νοσοκομείο της Τσιάνγκ Ράι, με τις οικογένειές τους να μπορούν να τα επισκέπτονται για μία ώρα την ημέρα και να τα βλέπουν πίσω από ένα τζάμι, καθώς ακόμη χρειάζεται χρόνος για να βεβαιωθούν οι γιατροί ότι δεν προσβλήθηκαν από κάποια μόλυνση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη σπηλιά.
Στην Ταϊλάνδη εξακολουθεί να κυριαρχεί εθνική συγκίνηση για τη διάσωση. Σήμερα το πρωί η εφημερίδα «Bangkok Post» είχε τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Είστε ήρωες» κάτω από τη φωτογραφία των διασωστών. Η εφημερίδα «The Nation», μια άλλη αγγλόφωνη έκδοση, γιόρταζε επίσης «τον θρίαμβο της διεθνούς συνεργασίας».
«Είναι θαύμα» αναφώνησε ο στρατηγός Πραουίτ Ουονγκσουγουόν, δεύτερος στην ιεραρχία της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την Ταϊλάνδη.
Παράλληλα, τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν τις εικόνες των δύο Βρετανών δυτών που εντόπισαν για πρώτη φορά τα παιδιά και τον προπονητή τους, εννέα ημέρες αφότου είχαν χαθεί, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ πριν από την αναχώρησή τους από τη χώρα.
Έπειτα από προετοιμασίες πολλών ημερών η επιχείρηση διήρκεσε τρεις ημέρες, με το καθένα από τα παιδιά να συνοδεύεται από δύο επαγγελματίες δύτες στη δύσκολη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει, για την οποία ένας έμπειρος δύτης χρειαζόταν πέντε ώρες.
Οι Αρχές, όταν ρωτήθηκαν για το κόστος της επιχείρησης, απάντησαν ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του οικονομικού απολογισμού.
«Δεν έχουμε καταρτίσει ακόμη τον προϋπολογισμό, διότι στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλές υπηρεσίες και καθεμία πρέπει να υποβάλει τον δικό της» εξήγησε ο Καντσίτ Τσομπουνταένγκ, αξιωματούχος της επαρχίας Τσιάνγκ Ραί.
Το σύμπλεγμα των σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ ήταν σήμερα κλειστό για το κοινό και αναμένεται να μείνει έτσι για τουλάχιστον έξι μήνες. Όμως, όταν ανοίξει, θα αποτελεί μια τουριστική ατραξιόν για την Ταϊλάνδη, με φωτογραφίες να θυμίζουν την περιπέτεια των παιδιών και τη διάσωση των «Αγριόχοιρων», όπως ονομάζεται η ποδοσφαιρική τους ομάδα.
Τα παιδιά έχουν λάβει μηνύματα στήριξης και από το εξωτερικό, από διάφορες διασημότητες, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έως τον σταρ του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι. Πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα έχουν καλέσει να παραστούν σε αγώνες τους.
Ακόμη και το Χόλιγουντ ενδιαφέρεται για την ιστορία τους, κυρίως η εταιρεία παραγωγών Pure Fix.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ